<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sistem međunarodne trgovine pred raspadom

12. juni 2024, 8:30

Sistem međunarodne trgovine na rubu je raspada u jeku rastućih geopolitičkih napetosti, izjavio je u srijedu generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, upozoravajući svijet da se ne 'dijeli' na suparničke blokove.

 „Međunarodni trgovinski sistem ugrožen je sa svih strana i koleba se na rubu raspada“, izjavio je Gutereš na svečanosti povodom 60. godišnjice Agencije UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

On je u sjedištu Ujedinjenih nacija u Evropi u Ženevi kazao: „Geopolitičke napetosti rastu, nejednakosti rastu, klimatska kriza teško pogađa brojne zemlje u razvoju“.

„Novi i dugotrajni sukobi imaju široke posljedice po globalnu ekonomiju.Trgovina je postala mač s dvije oštrice - izvor i prosperiteta i nejednakosti, međusobne povezanosti i ovisnosti, ekonomske inovacije i degradacije okoliša“, naveo je.

Svjetska trgovinska organizacija i Međunarodni monetarni fond mjesecima upozoravaju na geoekonomsku fragmentaciju, u kojoj zemlje favoriziraju trgovinu unutar svoje regije ili određenog trgovinskog bloka, a ne na globalnom nivou, prenosi AFP.