<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pet imena u igri: Ko će postati prvi bilioner na svijetu

Svijet

Davne 1916. naftni magnat Džon Rokefeler postao je prvi potvrđeni milijarder na svijetu a tek 1999. svijet je dobio prvog čovjeka čije je bogatstvo premašilo 100 milijardi dolara, a bio je to Bil Gejts.

26. mart 2022, 7:07

Danas, kako piše Tportal, imamo desetoricu nevjerovatno imućnih ljudi čije pojedinačno bogatstvo premašuje 100 milijardi dolara. Postavlja se pitanje hoćemo li uskoro imati i prvog bilionera (imovina vrijedna 1.000 milijardi) i ko će on biti?

Ne iznenađuje to da je prvi iskočio izvršni direktor Tesle Elon Musk. On je trenutno najbogatiji čovjek na svijetu s procijenjenom vrednošću od 263 milijarde dolara

 U posljednjih pet godina bogatstvo mu se u prosjeku godišnje povećavalo za 129 odsto. Ako tako nastavi, trebaće mu samo dvije godine da postane prvi bilioner. Njegova neto vrijednost mogla bi do 2024. da naraste na nevjerovatnih 1,38 biliona dolara.

Maska slijedi indijski industrijalac Gautam Adani, a do bogatstva od bilion dolara mogao bi doći do 2025. On je predsjednik i osnivač Adani Groupa, multinacionalnog konglomerata sa sjedištem u Ahmedabadu koji se bavi trgovinom, nekretninama, proizvodnjom električne energije, građevinom i dr. Adani je trenutno “težak” gotovo 95 milijardi dolara

Magičnu granicu od bilion dolara 2026. mogao bi probiti kineski softverski inženjer Žang Jiming.

U vlasništvu njegove kompanije ByteDance nalazi se megapopularna društvena aplikacija TikTok. Žangovo lično bogatstvo u 2022. procijenjeno je na 44,5 milijardi dolara.

U krug bilionera 2029. trebao bi da uđe indijski biznismen Mukeš Ambani. On je predsjednik i izvršni direktor kompanije Reliance Industries, multinacionalnog konglomerata sa sjedištem u Mumbaiju i jedne od najprofitabilnijih kompanija u Indiji. Ambanijeva firma posluje u brojnim sektorima – energetika, mediji, maloprodaja, telekomunikacije, tekstil itd. Njegovo bogatstvo trenutno se procjenjuje na 93 milijarde dolara.

Francuski biznismen i najbogatiji čovjek Evrope Bernar Arno bilioner bi trebalo da postane takođe 2029. godine. Vrijednost njegovog bogatstva trenutno iznosi oko 155 milijardi dolara. Arno je izvršni direktor konglomerata luksuzne robe LVMH te poseduje brendove kao što su Louis Vuitton, Christian Dior i Givenchy, prenosi Investitor.me.