Pad izvoza od skoro 9 posto, još nema novih značajnih ekonomskih partnera Republike Srpske (SPISAK)

Uvoz je povećan, dok je izvoz smanjen, što stvara negativnu trgovinsku bilansu. Manja potražnja iz inostranstva, posebno iz Evropske unije, ima značajan uticaj na smanjenje izvoza iz Republike Srpske. Evropska unija je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Republike Srpske, te svaki pad potražnje direktno pogađa lokalne proizvođače i izvoznike.

Osim smanjenja potražnje, snižene cijene određenih proizvoda dodatno su pogoršale situaciju. Pad cijena smanjuje vrijednost izvoza, čak i ako količina izvezenih proizvoda ostaje nepromijenjena. Ova kombinacija manjeg izvoza i nižih cijena proizvoda stavlja dodatni pritisak na ekonomiju Republike Srpske, čineći neophodnim pronalaženje novih tržišta i diversifikaciju izvoza. Međutim, iako su najavljene saradnje sa novim trgovinskim partnerima, Republika Srpska ne uspijeva pronaći kvalitetne partnere. Godinama unazad, najveći trgovinski bilans oslanja se na nekoliko istih država od kojih Srbija prednjači. Dalje se uvijek smjenjuju Hrvatska, Njemačka, Italija. Najveći partneri po obimu razmjene bili su, redom, Srbija, Italija, Njemačka, Hrvatska. Narodna Republika Kina je na šestom mjestu, dok su Mađari na devetom mjestu.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u periodu januar – jun 2024. godine obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom iznosio je 3 068 980 000 EUR, od čega se na izvoz odnosilo 1 251 850 000 EUR, a na uvoz 1 817 130 000 EUR. Spoljnotrgovinski deficit u periodu januar – jun 2024. godine iznosio je 565 280 000 EUR, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 68,9%.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Izvoz je u periodu januar – jun 2024. godine smanjen za 8,6% u odnosu na period januar – jun 2023. godine, dok je uvoz povećan za 3,7%.

Izvor podataka za statistiku spoljne trgovine je Jedinstvena carinska deklaracija o izvozu i uvozu robe. Republički zavod za statistiku preuzima podatke, razvrstane prema jedinstvenom identifikacionom broju pravnih subjekata Republike Srpske, od Uprave za indirektno oporezivanje BiH i dalje ih statistički kontroliše i obrađuje.

Zanimljivo, ove godine među dvadeset najvećih ekonomskih partnera nema Rusije.


Evo kako izgleda spisak najvažnijih partnera Republike Srpske

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije