<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemačka uvodi od januara: Povećava se satnica, veći minmalac!

Njemačka vlada formalizovala je odluku o povećanju zakonom zagarantovane minimalne plate za 82 centa, na 12,82 eura po satu.

16. novembar 2023, 11:01

Prvi dio povećanja, na 12,41 evro, stupa na snagu u januaru, a drugi početkom 2025. godine.

Ministar rada Hubertus Heil očekivano je potpisao uredbu o minimalnoj plati prema junskom prijedlogu mješovite komisije poslodavaca i radnika za minimalnu platu.

“Ukupno povećanje odgovara stopi od 6,8 odsto. Predstavnici rada u komisiji odbili su prijedlog i tražili veće povećanje, ali su nadglasani”, navodi SEEbiz.

Poskupljenjem nisu zadovoljni ni neki političari vladajuće koalicije Socijaldemokratske stranke (SPD) kancelara Olafa Šolcca, Zelenih i liberalnog FDP-a.

Zamjenik šefa parlamentarne grupe Zelenih Andreas Audrets rekao je za agenciju DPA da povećanje “nije ništa više od loše šale” i ocijenio da ljudi koji teško rade zaslužuju više.

Kritikovao je Komisiju jer je prvo objavila jednoglasan dogovor, a onda od njega odstupilao.

Prošlog je mjeseca Šola je takođe kritikovao komisiju istom prilikom, zahtijevajući da buduće odluke o plazama budu rezultat dogovora uz konsenzualnu podršku