<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nakon povećanja minimalca u RS: “Sad će da navale iz Njemačke da rade kod nas”

Povećana minimalna plata

26. januar 2023, 3:56

Višemjesečnu bitku sindikata i poslodavca u Republici Srpskoj oko iznosa minimalne plate, presjekla je danas Vlada, odlučivši da od sada minimalac bude 700 KM.

Komentar na usvojeni iznos najniže plate zatražili smo od  čitaoca/čitateljki BUKE i uglavnom su svi nezadovoljni ovim iznosom ističući da jedna četveročlana porodica sa dvoje zaposlenih i iznosom od 1400 KM, ne može sebi priuštiti ni polovinu potrošačke korpe.

Ovo su samo neki od brojnih komentara koje smo dobili:

-          “Treba biti 1700 maraka”

-          “Hej ludi narode bježimo, ostavimo se sirotinje i kontejnera, zapad svakako plati rad... “

-          “Dobar razlog za odlazak u EU... npr. Slovenija”

-          “Za kockare, pijance, narkomane one koji moraju placati kiriju, teske bolesnike, uvaljene u kredite, one koji dijele sa drugim, teško sa ovakvom platom mogu izaci na kraj. Ostali mogu solidno skromno zivjeti sa ovakvom platom”

-          “Sad će da navale iz Njemačke da rade kod nas”

-          “Samo četiri puta manje od normale! Bravo za narod koji trpi!”

-          “Ta plata može biti za tri dana”

“Šta reći, radnička klasa u BIH na rubu životne egzistencije”

-          “Trebala je biti minimalno 1000 KM”

-          “Dva posla i laganih 1400 K, još negdje skrpi 300 i eto ga za potrošačku korpu”

-          “Taj iznis bi trebao da bude za penzije, a za plate 1000 KM”

-          “Narode samo udružena RADNIČKA KLASA MOŽE I MORA PROMIJENITI ŽIVOT NA BOLJE U BIH”.

-          “MANIMO SE MRŽNJE I NACIONALIZMA DAJTE DA SE KRENE U BORBU ZA BOLJI ŽIVOT U CIJELOJ BIH”

slika

Ovo je plata koju građani BiH smatraju dovoljnom za život

Ekonomija

Tatjana Čalić

ŠTA KAŽE SINDIKAT?

I dok čitatelji/čitateljke BUKE i radnici ovim iznosom definitivno nisu zadovoljni, isto tvrde i u Savezu sindikata RS koji je tražio da minimalna plata bude 800 KM.

“Poslodavci su u prošloj godini prijavili dobit u iznosu od tri milijarde neto i uplatili poreze na tu ostvarenu dobit. Vlada Republike Srpske je iz budžeta u posljednje četiri godine izdvojila više od milijardu maraka čistog novca i poslala na adresu značajnog broja privrednika u Srpskoj za njihovo bogaćenje”, rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza.

Mišićeva i naglasila da su i u prvoj i drugoj situaciji doprinos dali radnici Srpske.

A POSLODAVCI?

Komentar na usvojeni iznos naniže plate potražili smo i od poslodavaca koji su predlagali da najniža plata bude 673 marake.

Tako je za BUKU direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Saša Aćić istakao da najniža plata ne treba da bude nešto na osnovu čega će se definisati politika plata, ali i da razumije današnju odluku Vlade:  “Razumijemo odluku Vlade Republike Srpske koja se vodila projekcijom rasta inflacije i planiranim povećanjem plata. Međutim, nama je potreban pravilnik o metodologiji utvrđivanja najniže plate, da radimo po tom dokumentu, kao što je slučaj u Federaciji BiH. Nadamo se da će Vlada u narednom periodu donijeti ovaj pravilnik”.

Istakao je i da se nada da će se ubuduće o najnižoj platii raspravljati na osnovu makroekonomskih pokazatelja, a ne na osnovu političkih odluka, jer će svako, pa i ovo današnje povećanje minimalne plate, za određeni broj poslodavca biti veliki pritisak po pitanju daljeg poslovanja I ostvarivanja rezultata.

Podsjetimo od maja prošle godine povećana je sa 590 na 650 maraka.