Турски филм "Прича о три сестре" затвара Такмичарски програм-играни филм СФФ-а

Вечерас у 22 сата у Народном позоришту Сарајево регионалном премијером филма "Прича о три сестре" бит ће затворен Такмичарски програм - играни филм 25. издања Сарајево Филм Фестивала.

BUKA portal / 21. август 2019

 

Турски филм "Прича о три сестре" режисера Емина Алпера који говори о изолираном и тешком животу у турским селима, приказан је данас на пресс пројекцији у оквиру Такмичарског програма играног филма 25. Сарајево Филм Фестивала (СФФ).

Прича је то о сестрама које се након неколико година срећу у родном селу након што су живјеле и радиле кућне послове те бринуле о дјеци и породицама у граду. Оне покушавају наћи смисао у тренутним животним околностима, али и начин да поново оду из депресивне безнадежне средине.

Сестре Реyхан, Нурхан и Хавва отац је послао у град као "беслеме" што је назив за дјевојке које буду удомљене у породице којима помажу у кући, али будући да на различите начине разочарају удомитељске породице они их враћају у село.

Једна од њих удала се за сеоског неписменог мушкарца, родила је дијете које није његово, док друга буде враћена у село након што породица која ју је удомила изгуби своје дијете, а трећа је због проблематичног понашања према дјетету у породици враћена оцу.

Дјевојке су биле послане у удомитељске породице што је била традиција у Турској која сад потпуно изумире у свим дијеловима земље, казао је режисер Алпер на прес-конференцији након филма, додајући да је желио ту традицију сачувати од заборава.

Турски режисер казао је да је заправо испричао причу као сјећање на своје дјетињство, будући да је и сам живио у удаљеном градићу на југу Турске.

У филм је уврстио и неколико адекватних сцена и споредних ликова који осликавају изолираност простора у планинама и на неки начин дају снагу тој причи, а међу њима је и Хатиджа која представља сеоску луду, али која истовремено проналази срећу у таквој средини.

Глумице Цемре Ебуззиyа, Еце Yуксел и Хелин Кандемир казале су данас да су, припремајући се за ове улоге, проводиле много времена заједно како би могле вјеродостојно приказати однос између сестара које се бескрајно воле и брину једна за другу, али и у исто вријеме свађају.

Цијели филм сниман је на аутентичној локацији у планинском селу до којег се тешко долази, а филмска екипа морала је сваки дан возити се сат до локације. Кућа у којој живе три сестре с оцем адаптирана је за потребе филма будући да је то некада била сеоска школа.

Вечерас у 22 сата у Народном позоришту Сарајево регионалном премијером филма "Прича о три сестре" бит ће затворен Такмичарски програм - играни филм 25. издања Сарајево Филм Фестивала. Жири ће одлуке о овогодишњим добитницима и добитницама Срца Сарајева донијети у четвртак, 22. аугуста.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.