Становници јапанског острва откривају тајну дугог живота: Мали тањири, активан живот и пријатељства

Тајна дугог живота, чини се, почиње тамо гдје се ваша знатижеља, интуиција и пријатељства сусрећу.

M.P. / 02. децембар 2020

 

На јапанском острву Окинаwа, које зову “острво дуговјечности”, локални становници одбијају да умру. Мјештани ријетко пате од срчаних обољења, карцинома или деменције, а њихов активни друштвени живот и снажан осјећај сврхе у животу икигаи често их одржава у животу и у добром здрављу и дуже од 100 година, преноси Реутерс.

Једна од пет "Плавих зона" дуговјечности на свијету, Окинаwа је јединствено и због блискости међу његовим становницима. Већина их је укључена у једну или више неформалних група пријатеља или вршњака који се редовно састају, повезују их заједнички интереси и прикупљају мјесечне прилоге за помоћ члановима у невољи или да би подржали јавне радове.

Становници Окинаwе у исхрани користе много поврћа и хране богате антиоксидантима, конзумирају само трећину од просјечног уноса шећера у Јапану и служе оброке на малим тањирима. Редовно практикују лаганије вјежбе и једу само до 80% ситости, што је у складу са древном мудрошћу која не савјетује преједање.

У једном селу на острву имају чак и избор за љепоту за жене преко 80 година. Кључ њихове среће и доброг здравља је икигаи, суштина нечије природе која се не фокусира на високе циљеве, циљеве везане за материјално богатство или моћ. Откривање сопственог икигаи и свакодневно вођење њиме, окупираће вас стварима које дају смисао вашем животу. Али је такође важно, кажу, да се повежете са природом, окружите људима које волите и да останете активни.

Тајна дугог живота, чини се, почиње тамо гдје се ваша знатижеља, интуиција и пријатељства сусрећу.

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.