Радници не одустају: Забрана рада недјељом или пет пута веће дневнице

Стопостотна забрана рада недјељом или ограничавање броја радних недјеља на највише 16-17 недјеља годишње. Али у том случају рад треба бити плаћен бар 250 посто.

Tatjana Čalić / 23. новембар 2019


Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, као што је и најавио почетком године, кренуо је са активностима које за циљ имају стопостотну забрану рада недјељом или ограничавање броја радних недјеља на највише 16-17 недјеља годишње. Али у том случају рад треба бити плаћен бар 250 посто.

Потврдио је ово за Буку предсједник Синдиката, Горан Савановић. Додао је да је већ обављен први круг разговора са кључним институцијама и удружењима. На свим нивоима су добили начелну сагласност, али је и даље превелик утицај послодаваца који се противе овој идеји.

Морам признати да доста тога кочи негативан однос послодаваца према овој иницијативи, али и општинских структура које су својим одлукама дозволиле рад недјељом. Стога не можемо бити задовољни, али свјесни смо да је ово иницијатива која траје и добијаће све већи замах у наредном периоду. Крећемо сада и у други круг разговора са свима који би требали да се више посвете овом проблему- од министарства, савеза општина и градова, удружења потрошача и послодаваца, а обилазићемо и трговачке објекате и разговарати са радницима”, рекао је за наш портал Савановић подјећајући да је Синдикат отворен за двије опције- уколико не буде могућа стопостотна забрана рада недјељом, онда ће тражити да се ограничи број недјеља у којима радник може да ради, на највише  16-17 недјеља годишње. Али у том случају тај рад треба бити плаћен бар 250 посто. Као примјер наводи Словенију, гдје уколико је ријеч о 17 седмица рада, рад је плаћен 250 посто, а ако се ради 18-19 седмица годишње, онда су оне плаћају 500 посто. 
У том правцу ће, вјерује, моћи извући побједу над послодавцима који све чешће, услијед недостатка квалитетне радне снаге, самоиницијативно скраћују радно вријеме недјељом.

На питање како је сада плаћен рад недјељом, Савановић појашњава да је плаћен као сасвим обичан радни дан, с тим да радници као слободан дан користе неки други у току седмице, али бити слободан у недјељу или сриједу једноставно није исто. Такође, напоменуо је и да анализа коју је радио Савез синдиката РС показује да годишње радници у РС одраде десетине милиона прековремених сати, који им нису плаћени, а највише прековременог рада је управо у трговинама гдје је запослено око 45.000 људи, што је око петина укупног броја запослених и углавном је ријеч о женама. Плата просјечна у трговини је 640 КМ, али у ту плату је урачунат и топли оброк, превоз, минули рад, тако да је основна плата заправо минималац- 450 КМ.

Федерација БиХ

У другом дијелу БиХ, иницијативу да се забрани рад недјељом покренуо је парламентарац Ирфан Ченгић крајем прошле године, али ју је Влада ФБиХ одбила као неприхватљиву.  Мој циљ је био да отворимо шири дијалог на ову тему, гдје ћемо укључити ширу заједницу и разговарати о позитивним и негативним странама забране рада недјељом. Нажалост Влада ФБиХ није жељела ни отворити дијалог на ову тему и у старту је одбила иницијативу. Тренутно радим на изради приједлога закона, који ћу у парламентарну процедуру упутити након што се формира Влада ФБиХ", рекао је за Буку Ченгић.

ЕУ и регион

На нивоу Европске уније нема јединственог става по питању рада недјељом и празницима. Док Аустрија, Белгија, Француска, Њемачка, Грчка, Пољска, Норвешка, а од јуна ове године и Црна Гора забрањују рад недјељом, уз изузетак бензинских пумпи, пекара, туристичких подручја, неке земље попут Италије, Чешке, Хрватске, Србије, озбиљно полемишу на ову тему.
У Хрватској су чак поједине општине - Иванково, Мартијанац, Дрње и Леград, самоиницијативно забраниле рад недјељом. 

Шта мисле грађани?

Анкета коју смо радили раније са грађанима Бањалуке показала је да они имају јединствен ставо о раду недјељом - треба га потпуно укинути или пуно боље платити. 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.