ПРИЈЕТЊЕ НОВИНАРКИ ИЗ БАЊАЛУКЕ: Створена је атмосфера да су новинари непријатељи јавности

Полиција реаговала…

Maja Isović Dobrijević / 15. фебруар 2019

Foto: Ilustracija

 

Милкица Милојевић, новинарка Еуро Блица из Бањалуке, јуче се јавила на редакцијски телефон, а глас са друге стране жице почео је да вријеђа, пријетио је њој и осталим колегама смрћу и гласно је викао на новинарку. Милкица је полицији пријавила ову ситуацију, јер како нам каже, не жели да живи у друштву у којем се прелази преко пријетњи смрћу.

“Ја сам се просто јавила на редакцијски телефон и представила сам се ко сам, човјек са друге стране одмах је почео да галами и да ме вријеђа због текста који ја чак нисам ни написала, покушала сам да га смирим и рекла сам му да ћу му дати неког другог да са њим разговара, а онда је он почео са пријетњама, да ће наћи гдје станујем и да ће ме убити. Напоменула бих да сам ја то пријавила, јер сматрам да се свака таква пријетња, нарочито пријетња смрћу, треба пријавити”, рекла је за БУКУ Милкица Милојевић.

Када је ријеч о стању у новинарству код нас, Милкица каже да стање није добро, јер је репресија велика.

 

Фото: Милкица Милојевић

 

“Људи на позицијама моћи врше репресију на новинаре и то се одражава прије свега на пораст аутоцензуре. Новинари сад већ сами размишљају шта могу написати, шта не могу. Као посебан вид притисака је јако отежан приступ информацијама, што нам онемогућава рад. Иако је премијер Вишковић најавио транспарентност у Влади РС, никаквог помака нема, они су једнако нетранспарентни као и њихови претходници. На крају имамо ове нападе појединаца, грађана који су само резултат тога, опште климе и политике. Такозвани обични грађани имају утисак да су притисци и напади на новинаре дозвољени или чак и пожељни. Да су новинари људи којима можете пријетити, кривити за све”, рекла је Милкица.

Када је ријеч о јучерашњем позиву, Милкица каже да је био у питању текст из црне хронике и људи који су поменути у тексту су изван ове цијеле приче о власти и моћи, али су резултат свега тога, таква атмосфера се ствара годинама и у јавности се ствара увјерење да су новинари не савезници, него непријатељи јавности.

“Ријеч је о новинарима који праве буку. Све би било лијепо и идилично да није нас који стално нешто чачкамо, преврћемо, испитујемо. Није битно што нас краду из дана у дан. Него је проблем што нас неко стално подсјећа на то и стално тражи неке доказе”, каже Милкица. Додаје да она још увијек нема срах да ће је неко дочекати и претући шипком као колегу Владимира Ковачевића, али је присутна атмосфера нелагоде, затворености, притиска и због тога се осјећа заробљеном и као грађанка и као новинарка.

Из ПУ Бањалука рекли су да они предузимају оперативне и истражне мјере и радње, са циљем идентификовања лица и расвјетљавања кривичног дјела „Угрожавање сигурности“ које је пријављено 14.02.2019. године, а везано за пријетње посредством телефона упућених новинарки једног дневног листа у Бањалуци.

“О сазнањима упознат је дежурни окружни јавни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бања Лука”, саопштено је из ПУ Бањалука.  

 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.