Предузетнику из Требиња због неиздавања рачуна максимална казна

Први на удару новог закона

BUKA portal / 19. септембар 2019

Власник радње с подручја Требиња први је предузетник који се нашао на удару новог, строжег Закона о фискалним касама РС, а који је на снази пуна два мјесеца.

Наиме, њему су инспектори Пореске управе Републике Српске због неиздавања фискалног рачуна изрекли казну од максималних 8.000 марака.

У Занатско-предузетничкој комори Републике Српске, у којој су од почетка били против ове казнене политике, сматрају како је то превише.

"Ако је у питању неки самостални предузетник, шансе да ће наставити са бизнисом су минималне, с обзиром на то да је његов промет веома мали", оцјењује Јован Братић, директор Коморе.

Подсјећања ради, измјенама и допунама Закона о фискалним касама које су на снагу ступиле 17. јула ове године, прописано је да су због неиздавања фискалних рачуна казне за предузетнике у распону од 4.000 до 8.000 КМ, за правна лица од 8.000 до 16.000 КМ и за одговорно лице у правном лицу од 2.000 до 4.000 КМ.

Уколико тај порески обвезник у року од 72 сата пореском инспектору достави доказ о уплати изречене новчане казне, неће му бити изречена и забране обављања дјелатности у трајању од 30 дана.

У случају да обвезник у року од годину дана понови исти прекршај, прописана је двоструко већа новчана казна.

"Казне су повећане само у дијелу који се односи на неевидентирање промета преко фискалних каса и неиздавање рачуна, док остале казне нису повећаване, већ су остале као у претходном Закону о фискалним касама", каже за "Независне" Горан Маричић, директор Управе.

Иначе, од 17. јула до 17. септембра 2019. године изречене су три мјере забране обављања дјелатности у периоду од 30 дана за три пореска обвезника која у року од 72 сата од утврђене неправилности нису платили изречену новчану казну.

Од та три пореска обвезника, два су са подручја које покрива Подручни центар Пореске управе РС у Бијељини, а један са територије Подручног центра Источно Сарајево.

Иначе, у Републици Српској константно се проводе кампање са циљем подизања свијести о важности узимања фискалних рачуна приликом куповине, а фокус се ставља на потрошаче.

Поред кампање "Корак предузми, рачун узми" коју сваке године спроводи Пореска управа, у току је наградна игра Министарства финансија "10 рачуна изброји и стан освоји", а главне награде су четири стана у Бањалуци. Досад је за учешће у овој наградној игри послато више милион коверти.

Према оцјени економиста, у јеку ових активности привредницима и предузетницима који су у обавези евидентирања промета преко фискалних каса, простор за манипулације је сужен.

Преузето са Независне новине


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.