Пет година Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”

У 2020. години Удружење за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” прославило је 5 година постојања и активног рада удружења.

BUKA portal / 30. децембар 2020

 

Током припреме 3. Фестивала књижевности “Императив” свијет заражен вирусом Ковид 19 напустио је наш пријатељ и умјетнички директор фестивала, писац Беким Сејрановић. Програм за 3. Издање фестивала “Императив” је био спреман и одлучили смо да упркос пандемији, а у Бекимову част – фестивал ипак буде одржан.

Као прва вишедневна културна манифестација у региону, “Императив” је одржан од 15. до 20. 7. у Банском двору - Културном центру уз поштовање свих препоручених мјера здравствене заштите.

-Током 5 фестивалских дана одржано је 25 различитих програма. На сајамском дијелу фестивала посјетиоци су се могли упознати са новим насловима домаће и свјетске књижевности и по сајамским цијенама купити књиге. Кроз програме Разговор са писцем, Поезију ће сви читати и Ноте и слова представили смо најзначајније писце и пјеснике чији су романи и збирке поезије у претходној години изазвали пажњу књижевне публике, али и књижевне критике. Идеја дирекције фестивала да током одржавања “Императива” Бањалука буде у знаку књиге ове године је реализована кроз програм Кафа са писцем који је одржан у кафићу Yоко, мјесту које поред угоститељске понуде активно промовише књижевност и културу кроз организацију различитих догађаја - подсјетила је директорица Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” Санела Бабић.

Велика посјећеност фестивалских програма била је јасан показатељ да је култура и у овом времену неопходна.

-Јесењу сезону почели смо промоцијом романа “Немој ме будити” и читањем поезије Марка Томаша. Нови роман Дарка Цвијетића “Што на поду спаваш” изазвао је велико интересовање публике, као и књига “Бунт деце социјализма” доајена рок новинарства, Душана Весића. Бањалучки новинар и књижевник Ранко Прерадовић у књигу “Моји саговорници” сабрао је исјечке из разговора које је са многим значајним књижевницима водио од 1963.до 2017.године. Овогодишње представљање нових књижевних дјела И књижевника завршили смо програмом “Поезију ће свичитати” кроз који смо представили двије младе пјесникиње чије вријеме тек долази, Машу Живковић из Београда и Владану Перлић из Бањалуке - додала је Бабићева.

Један од основних циљева Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” је промоција и афирмација домаће књижевне сцене у региону.

-Посебно смо поносни што смо током ове године омогућили да изузетна збирка поезије “Исус међу дојкама” бањалучкепјесникиње Владане Перлић буде објављена у култној београдској издавачкој кући “Лом” и на тај начином огућили да Владанина поезија дође до већег броја читалаца изван Босне и Херцеговине – нагласила је она и захвалила свим новинарима који пишу о књижевности, свим сарадницима и партнерима који подржавају рад “Императива”.

ПРЕПОРУКА:

С обзиром да долази сезона празника, вријеме када ћ емноги имати више времена за читање, “Императив” препоручије читаоцима нове књиге домаћих писаца – “Катарина”, роман Драшка Сикимића (“Лом”), “Исус међу дојкама”, збирка поезије Владане Перлић (“Лом”), “Млијечни зуби”, збирка прича Лане Басташић (“Буyбоок” и “Боока), “Море је било мирно”, графички роман Тање Ступар Трифуновић и Татјане Видојевић (“Беснакобила”) и “Монумент”, збирка прича Берислава Благојевића (“Имприматур”).


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.