Отворено писмо министру Алену Шеранићу и кризном Штабу

Срђан Јањанин, кондициони тренер бројних врхунских спортиста, упутио је јавно писмо министра здравља и социјалне заштите Републике Српске те Републичком штабу за ванредне ситуације поводом донесених мјера

BUKA / 06. април 2021

Foto: BUKA

"У овој немогућој ситуацији за све нас одлучио сам се на отворено писмо, указујуци озбиљно на један велики пропуст и неправду учињену нама" рекао је за БУКУ Јањанин.

Његово писмо преносимо у цјелости


Поштовани министре,

овим отвореним писмом се обраћам Вама и Вашим колегама који у овим претешким временима морате доносити невјеројатно тешке одлуке које утичу на све нас, на наше зивоте, животе наших ближњих, а исто тако и на смрт нас и наших ближњих. У овим временима апсолутно је јасно да све што ви заједно одлучите биће неком и на неки начин "погрешно", а све у зависности какав је референти оквир онога који гледа, али то је нешто сто је већ проблем Вас и ваших колега, јер свака позиција носи одређену тежину, а самом жељом да будете министар  морали сте бити спремни на компресијско оптерећење.   

Ево навршава се мјесец дана како је нашој професији (спортским радницима) обустављен рад без иједног научно поткрепљеног доказа. Ви, као угледан љекар, сте на путу до дипломе читали разне научно истраживачке радове, па тако  знате да када доносите неке одлуке које се тичу живота и смрти или ситости или глади оне морају имати јако упориште у научној заједници која се код нас не оглашава често, али ето данас имамо интернет па га можемо савјетовати у свако доба дана или ноћи.   

Можете ли бар нама гладнима да објасните како то да су кафићи, тржни центри, велики маркети мањи извори заразе од фитнес и тренинг центара којима је прва и основна улога здравље? Управо сте својим одлукама једино нама онемогућили рад. Нама, Вашим саборцима када је здравље нације у питању.    

Вјерујем да имате податке о томе који проценат становништва Републике Српске посјећује тренинг центре, фитнес центре и теретане. Сигуран сам да ћемо се сложити да је тај проценат на нивоу цијеле републике нажалост врло мали, а посебно занемарив у односу на број људи који посјећују угоститељске објекте и продавнице свих врста. Такође, сигуран сам да имате статистичке податке о томе које групе становништва су најподложније  вирусима и инфекцијама, а исто тако код којег дијела популације је највећа смртност.

Чак и они који нису доктори медицине врло лако могу направити интерно истраживање и доћи до тих података. Јасно је да су  то људи који спадају у групе као што су претили, пушачи, људи који болују од повишеног крвног притиска, физички неактивни и сви они који болују од хронично незаразних болести. Оно што је тужно у свему овоме је што су те групе људи директно повезане са мањком физичке активности коју сте ви као струка и надлежни забранили. Важно је рећи да повећана физичка спрема за 31% смањује ризик оболијевања од инфективних болести, а за 37% смањује ризик од смртности узроковане инфективним болестима. Такође, ако знамо да за само 14 дана неактивности ниво аеробне спремности као један од главних показатеља нашег физичког стања пада за 7%, јакост и мишићна маса од 5 до 10%, осјетљивост организма на инсулин на 44%, а такодје ћемо примјетити значајан пораст висцералних масти, онда се намећу нека питања која су директно везана за затварање наше дјелатности.

Зашто су кафићи безбједнији од тренинг центара? Који релевантни подаци означавају тренинг центре као извор заразе? Зашто је спортска дјелатност једина којој је забрањен рад?     

Поштовани министре, као што постоји начин да се ограничи број људи у кафићима, тржним центрима и у свим другим објектима, постоје начини да се мјере одржавају и у тренинг и фитнес центрима и теретанама, а по сличном узору на земље региона, али вама је једноставније било да нама онемогућите рад, а самим тим и живот, а људима ограничите, тј забраните право на физичку активност.       

У нади да ћете своју одлуку промијенити.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.