Научници све ближе одговору зашто гојазни људи оболијевају од тешког облика коронавируса

Већ у првим данима пандемије лијечници су примијетили да је међу тешко обољелима од цовида-19 пуно претилих

BUKA portal / 11. септембар 2020

 

Већ у првим данима пандемије лијечници су примијетили да је међу тешко обољелима од цовида-19 пуно претилих, пишу амерички медији. Повезница између дебљине и тежег облика болести постала је још очитија како се коронавирус ширио свијетом, а знанственици још увијек покушавају утврдити зашто је тако. 

Све је више доказа да гојазност сама по себи повећава вјеројатност од тежих компликација заразе коронавирусом. Студија у коју је било укључено више од 5200 заражених, а међу њима 35 посто гојазних особа, показала је да вјеројатност хоспитализације расте с већим индексом тјелесне масе (БМИ) чак и кад се одузму остала стања која гојазне излажу већем ризику. 

Особа се сматра претилом, односно гојазном или дебелом, ако јој је индекс тјелесне масе већи од 30. Екстремна дебљина, БМИ већи од 40, посебно повећава вјеројатност од развоја најтежих облика цовида.  

Знанственици кажу да је вјеројатно више разлога због којих се гојазни теже носе с цовидом, болести која може напасти плућа. Превише масти, примјерице, може ограничити способност плућа да се шире и дишу. 

Други би проблем могла представљати кронична упала, која често долази с дебљином. Упала је природан начин борбе организма са штетним уљезима попут вируса. Но кроничне упале могу поткопати обрамбену снагу организма кад се појави стварна пријетња. 

"То је као долијевање бензина на тињајућу ватру", каже др. Дариусх Мозаффариан с факултета за нутритивне знаности свеучилишта Туфтс покрај Бостона. 

Распоред масти у организму такођер би могао играти одређену улогу. Мушкарци, примјерице, највише масти имају око трбуха, а тај тип масноћа повезуе се с производњом хормона који би могао придонијети тежем облику болести. То би могло појаснити и због чега су гојазни мушкарци подложнији развоју болести од жена. 

Знанственици такођер истражују има ли нешто посебно у самоме коронавирусу што га чини опаснијим за претиле. Вирус улази у станице тако да се 'закачи' за рецепторе на површини одређених станица. Таквих је рецептора пуно на масним станицама и стручњаци истражују чини ли их то "добрим гнијездом за вирусе", каже др. Францоис Паттоу са свеучилишта у Лиллеу, један од аутора истраживања о повезницама гојазности и тешког облика цовида. 

Компликације се могу појавити и код оних који су хоспитализирани. Како би помогли обољелима да лакше дишу, лијечници их окрећу на трбух. Код претилих је то теже па је већа вјеројатност да ће завршити на респиратору. 

"Једноставно требају помоћ стројева за дисање", рекао је др. Давид Касс са свеучилишта Јохнса Хопкинса, такођер аутор студије о дебљини и цовиду. 

И још једна бојазан - цјепиво за цовид можда неће бити једнако учинковито за претиле јер није нити оно за грипу. Зашто је тако, није познато, но једна је могућност да дебљина штети активацији имуносног сустава, нужној након цијепљења. 

 

(Јутарњи.хр)


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.