Кина представила воз максималне брзине 600 км/х

Максимална брзина учинила би воз, који је Кина сама развила и произвела у приобалном граду  Qингдао, најбржим копненим возилом на планети.

BUKA portal / 20. јул 2021

 

Кина је у уторак представила маглев воз који је у стању да достигне максималну брзину од 600 километара на сат, јавили су државни медији.

Максимална брзина учинила би воз, који је Кина сама развила и произвела у приобалном граду  Qингдао, најбржим копненим возилом на планети.

Користећи електромагнетску силу, воз маглев „левитира“ изнд пруге без икаквог контакта између композиције и шина.

Кина је користила ту технологију скоро двије деценије у веома ограниченом обиму. Шангај има кратку маглев линију од једног од његових аеродрома до града.

Иако још нема међуградских или међупокрајинских маглев линија у Кини, данашња објава могла би се показати добром за кориштење већих брзина, а неки градови као што су Шангај и Цхенгду започели су да проводе истраживања.

Брзином од 600 километара на сат, путовање возом између Пекинга и Шангаја,дуже од 1.000 километара, трајало би свега два и по сата.

Поређења ради, путовање авионом на тој дужини трајало би три сата, а возом велике брзине пет и по сати.

Земље од Јапана до Њемачке такођер настоје изградити маглев жељезничке мреже, и поред високих трошкова и њихове инкомпатибилности с инфраструктуром постојећих  мрежа које остају главне препреке за њихов брзи развој, преноси Реутерс.

(Фена)


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.