Фацебоок тресе највећи скандал досад. А то није због јучерашњег пада

"ФАЦЕБООК раздире наша друштва", упозорила је Францес Хауген у интервјуу за чувену емисију америчког ЦБС-а 60 минутес, у којем је коначно открила свој идентитет.

Petar Stošić / 06. октобар 2021

Screenshot: 60 Minutes

 

Само дан након што је емитиран интервју с бившом запосленицом Фацебоока, која је разоткрила мрачне тајне највеће друштвене мреже на свијету, та друштвена мрежа пала је на готово шест сати. Посљедњи пут кад је Фацебоок пао на тако дуго времена било је 2008. године, но тада је био стар тек три године и имао је тек 80 милијуна корисника. Данас има више од 2.8 милијарди активних корисника, иако знатан број засигурно отпада на лажне профиле - само у 2019. избрисао их је више од 5 милијарди

Фацебоок није био једини недоступан стотинама милијуна својих корисника у понедјељак - уз њега су пали и Инстаграм и WхатсАпп, још двије ултрапопуларне друштвене мреже, односно апликације, које имају истог власника.

Фацебоок покуповао конкуренцију па се усред пада морао јављати с Тwиттера

Фацебоок је, наиме, баш као и Microsoft и други ИТ гиганти прије њега, одлучио проводити стратегију куповања конкуренције (Инстаграм 2012., WхатсАпп 2014.) прије него што дође до точке у којој га може угрозити. То је довело до парадоксалне ситуације да се Фацебоок за вријеме јучерашњег пада морао обратити јавности преко главног преосталог конкурента, Тwиттера, и у комично еуфемистичкој објави признати да "неки људи имају проблема с приступом нашим апповима и производима". 

 

 

Кад се Фацебоок синоћ коначно опоравио, његов суоснивач, главни директор и сувласник Марк Зуцкерберг јавио се и поручио корисницима: "Опростите на сметњи данас - знам колико се ослањате на наше услуге да бисте остали повезани с људима до којих вам је стало."

Зуцкерберг, тренутно шести најбогатији човјек на свијету, изгубио је готово 7 милијарди долара за вријеме јучерашњег пада, будући да су дионице Фацебоока пале за 5%. Из Фацебоока су накнадно објаснили да је дошло до "неисправне промјене конфигурације на позадинским рутерима који координирају мрежни промет" због којег су пале и платформе за кориснике и интерни комуникацијски алати твртке. 

 

 

Францес Хауген, Зуцкербергова вршњакиња која би га могла срушити

Но вратимо се на онај други скандал с Фацебооком, који је можда мање одјекнуо, али ће дугорочно имати много озбиљније посљедице за будућност ове мега-корпорације чији је мото "зближити свијет" (енг. бринг тхе wорлд цлосер тогетхер). Тај мото, наиме, не може бити у већој супротности с алармантним упозорењем које је изнијела звиждачица и бивша запосленица твртке.

"Када живимо у информацијском окружењу које је пуно љутитог, мрзилачког, поларизирајућег садржаја, то нагриза наше грађанско повјерење, нагриза нашу вјеру једних у друге, нагриза нашу способност да желимо бринути једни за друге. Верзија Фацебоока која данас постоји раздире наша друштва и изазива етничко насиље у цијелом свијету", рекла је Хауген за 60 Минутес.

Ова 37-годишња Американка радила је у Фацебооку на питањима друштвеног интегритета, након што је претходно радила за друге технолошке гиганте попут Гооглеа и Пинтереста.

Хауген је дала отказ у Фацебооку у свибњу ове године, огорчена гашењем њеног одјела за друштвени интегритет након каотичних америчких избора у студеном прошле године, али и опћим односом управе према све очитијим штетним посљедицама платформе и пословног модела на којем почива, а који се може сажети као привлачење, задржавање и потицање на ангажман корисника на мрежи под сваку цијену. 

Недуго након тога догодио се повијесни напад на Капитол услијед просвједа 6. сијечња који су фанатични присташе Доналда Трумпа, увјерени у његову лаж о изборној превари, организирали и на Фацебооку.

Изнијела хрпу интерних докумената твртке и предала их медијима и влади

"Кад су се ријешили (одјела за) друштвени интегритет, то је био тренутак у којем сам закључила да не вјерујем да су спремни уложити оно што треба уложити како Фацебоок не би био опасан", рекла је Хауген за 60 Минутес и додала да су након избора "искључили сигурносне суставе или вратили поставке на раније стање, приоритизирајући раст над сигурношћу".

 

 

Но прије него што је отишла из твртке потајно је скинула и изнијела на тисуће страница интерне документације како би имала доказе за оптужбе које је намјеравала изнијети. Оно што је сазнала подијелила је не само с медијима - Wалл Стреет Јоурнал је уз њену сурадњу објавио читав серијал експлозивних чланака под називом Фацебоок Филес - него и с Комисијом за вриједносне папире, којој је поднијела чак осам пријава.

Ти документи, тврди она, доказују и да Фацебоок упорно обмањује и јавност и властите дионичаре - што је илегално - о значајном напретку у борби против мржње, потицања на насиље и дезинформација. У једном истраживању које је процурило, од ове године, из твртке признају да према њиховој процјени "могу дјеловати на само 3-5% мржње и око 0.6% насиља и потицања на насиље на Фацебооку, иако су најбољи у свијету по том питању".

Хауген пред Конгресом: Фацебооку ставља свој астрономски профит испред људи

"Фацебоок је у свом тренутном облику опасан. Постало је нужно укључити јавност (у то)", образложила је свој мотив у интервјуу. А данас је поновила своје аргументе у саслушању пред Конгресом којем је упутила позив да примијени прописе који "мијењају правила по којима Фацебоок игра и заустављају многе врсте штете које наноси".

"Водство твртке зна како учинити Фацебоок и Инстаграм сигурнијим, али неће направити потребне промјене јер су ставили свој астрономски профит испред људи. Потребно је дјеловање Конгреса. Они неће ријешити ову кризу без ваше помоћи", упозорила је и додала да му треба дати прилику да "прогласи морални банкрот" и почне испочетка, уз помоћ регулатора.

 

Кључни проблем је, према овој звиждачици, тај што се алгоритам по којем Фацебоок одређује што ће се приказивати кориснику првенствено води тиме да се корисник ангажира што више, са што више лајкова, шерова и коментара и, наравно, да проведе што већи дио свог дана на мрежи. Све то, захваљујући огласима које мрежа нуди кориснику, доноси твртки већи профит.

“Оно што сам на Фацебооку увијек изнова видјела био је сукоб интереса између онога што је добро за јавност и онога што је добро за Фацебоок. И Фацебоок је увијек изнова бирао оптимизацију за властите интересе, попут зараде више новца", резимирала је Хауген.

Кључна промјена алгоритма из 2018. која потиче "љутити" садржај

Пресудни заокрет уствари се догодио 2018. кад је Фацебоок промијенио алгоритам за свој Неwс Феед тако да преферира "смислене друштвене интеракције" и садржај који објављују виртуални пријатељи корисника над оним који објављују медији и друге Фацебоок странице. Зуцкерберг је то презентирао као заокрет према комуникацији са стварним људима, па чак и одређену деполитизацију мреже, након оптужби за руско мијешање у америчке изборе, скандала с конзултантском твртком Цамбридге Аналyтица која је крала податке корисника, и друге случајеве политичке злоупорабе мреже.

Али интерни извјештаји твртке показали су да је прави мотив био смањити вишегодишњи пад у ангажману корисника и да су на овај начин хтјели промицати садржај који потиче што више коментара и реакција. А то је у бити садржај који чини људе љутитима, јер љутња је снажнија мотивација од позитивних емоција. 

"На телефону се моżе видјети само 100 садржаја. Али Фацебоок има тисуће опција које би вам могао показати. Један од начина како Фацебоок данас бира те садржаје је оптимизирање за садржаје у којима корисници желе судјеловати. Они се онда дуżе њиме баве. Њено властито истраживање показује да је пуно једноставније изазвати бијес код људи него их инспирирати за неку другу емоцију", навела је Хауген.

 

 

Такав алгоритам и модел чине оно на што стручњаци упозоравају већ годинама, и не само за Фацебоок - наводе посебно подложне кориснике на радикализацију и силазак низ својеврсну спиралу теорија завјера и екстремизма, што је одлично илустрирано и у Нетфлиxовом документарцу Тхе Социал Дилемма из прошле године.

Алгоритам сам води корисника према све екстремнијем садржају

Хауген је испричала да су у једном интерном истраживању узели нови профил без пријатеља, дали му да слиједи бившег предсједника Доналда Трумпа и Фоx Неwс и онда почели кликати на и пратити садржај који им платформа аутоматски сугерира: "И за тједан дана видјели бисте QАнон, а за два тједна ствари о бјелачком геноциду (екстремно десној теорији завјере)."

"Мисија Фацебоока је повезати људе диљем свијета. Кад имате сустав за који знате да се може хакирати бијесом, лакше је изазвати бијес код људи. А издавачи онда кажу: 'Ох, ако правим више љутитог, поларизирајућег садржаја који дијели (људе), добивам више новца.' Фацебоок је поставио сустав потицаја који раздваја људе", додала је у интервјуу, истичући да унаточ свему осјећа "емпатију" према Зуцкербергу и не вјерује да му је био циљ створити "платформу за мржњу".

 

 

Најшокантније је, нагласила је, што су се неке политичке странке, и то оне из Еуропе, пожалиле Фацебооку да се осјећају присиљене дијелити поларизирајући, љутити, чак и мрзилачки садржај јер тако добивају више реакција и пратитеља и боље котирају на политичком тржишту.

Тајне изнимке за кршење правила за "ВИП" профиле

И док се Фацебоок с једне стране политичког спектра оптужује за толерирање говора мржње и опасних десних теорија завјера, с друге га прозивају за цензуру десничарских корисника и медија који критизирају "естаблишмент". За њих ће вјеројатно бити занимљиво откриће да твртка, иако службено инзистира да су правила понашања на мрежи једнака за све, уствари има тајни механизам изнимки, односно толерирања кршења правила попут малтретирања или потицања на насиље за милијуне "ВИП", односно високо експонираних профила с великим бројем пратитеља, који зову "XЦхецк" или "цросс цхецк". 

 

 

Проблем није ограничен на Фацебоок. Интерно истраживање Инстаграма показало је да он има негативан утјецај на самопоуздање и ментално здравље незанемаривог дијела тинејджерки које га користе. Њих 32% каже да, "кад се осјећају лоше око свог тијела, Инстаграм чини да се осјећају још горе", њих 13.5% да им провођење времена на мрежи потиче суицидалне мисли, а њих 17% да погоршава поремећај прехране који имају, попут анорексије или булимије. 

Инстаграм је због овог, у најмању руку неугодног, открића објавио да ће "паузирати" свој пројект Инстаграм Кидс који је требао бити отворен за дјецу (минимална доб за регистрацију на регуларном Инстаграму је 13 година).

Фацебоок: Криво представљате наша истраживања

У исто вријеме, потпредсједник Фацебоока Пратити Раyцхоудхурy одговорио је да "једноставно није точно" да је њихово истраживање показало да је Инстаграм токсичан за тинејджерке те да је Wалл Стреет Јоурнал "криво представио", односно извукао из контекста резултате. Објавио је и пуну верзију процуреног истраживања с коментаром у којем наглашава закључак да "тинејджери имају и позитивна и негативна искуства с друштвеним медијима" те да је Wалл Стреет Јоурнал "криво представио" резултате истраживања. 

Ипак, критичари подсјећају да је Зуцкерберг још у ожујку ове године у саслушању пред Конгресом устврдио да су из својих истраживања утврдили да "кориштење друштвених апликација за повезивање с другим људима може имати позитивне користи за ментално здравље и добробит јер помаже људима да се осјећају повезанијима и мање усамљенима". То је можда и точно, али негативне ефекте није ни споменуо. А морао је знати за њих.

У одговору на оштре критике које је Хауген изнијела, директорица Фацебоокових комуникација о политици Лена Пиетсцх рекла је у изјави: “Рећи да затварамо очи на повратне информације занемарује наше напоре, укључујући 40.000 људи који раде на сигурности на Фацебооку и наше улагање од 13 милијарди долара од 2016. до данас.”

Ипак, ово је далеко од првог правног проблема за Зуцкерберговог дигиталног титана. Фацебоок је већ годинама под повећаном пажњом Wасхингтона, било због страних дезинформација и мијешања у америчке изборе преко платформе, кршења приватности корисника или могућих кршења правила тржишног натјецања.

Истрага због монопола 

Због овог потоњег је још од 2019. под истрагом Федералне комисије за трговину (ФТЦ) због сумње да Фацебоок функционира као монопол. А исте године је морао платити рекордних 5 милијарди долара казне у нагодби с ФТЦ-ом због кршења приватности.

"Без значајне конкуренције, Фацебоок је могао пружати ниже разине квалитете услуга у погледу приватности и заштите података него што би то требао омогућити на конкурентном тржишту", наводи се у притужби ФТЦ-а.

За разлику од раније стратегије скрушених исприка за грешке које признају и обећавају да неће поновити, чини се да је одговор Зуцкерберга и Фацебоока овог пута много пркоснији и дефензивнији.

Најбоља потврда је изјава гласноговорника твртке Туцкера Боундса. "Кад се наш рад погрешно карактеризира, нећемо се испричати, бранит ћемо свој рад."

Но како пише Кевин Роосе у колумни за Неw Yорк Тимес, објављени тајни документи и скандал који су изазвали показују да је Фацебоок уствари много слабији него што се у јавности обично мисли. И у много већим проблемима. 

 

Индеx


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.