Адвокат упозорава: МУП РС-а грађане од СИПЕ не може заштитити без оружаног сукоба

Горан Нешковић подсјећа да су високи представници до сада донијели неколико десетина закона на нивоу БиХ који се тренутно примјењују, те да ће у пракси бити веома тешко спровести закон који се усвоји у НСРС

BUKA portal / 30. јул 2021

 

Адвокат из Добоја и бивши дугогодишњи тужилац Горан Нешковић истиче да најављени закон којим се неће примјењивати одлука високог представника на подручју Републике Српске неће моћи спријечити процесуирање грађана или функционера који прекрше “Инзков закон”, јавља Српска инфо

-Уколико они одлуче да покрену истрагу због кривичног дјела, то се не може спријечити, исто као што МУП РС неће моћи спријечити да СИПА неког ухапси на територији Републике Српске. Могу спријечити само ако се физички супротставе, другим ријечима да дође до оружаног сукоба између припадника СИПА и МУП-а РС, упозорава Нешковић.

Појашњава да не може ентитетски закон да искључи закон који је наметнуо Инзко све док постоје органи који га спроводе, а то су у овом случају Тужилаштво, Суд БиХ, те СИПА.

Подсјећа да су високи представници до сада донијели неколико десетина закона на нивоу БиХ који се тренутно примјењују, те да ће у пракси бити веома тешко спровести закон који се усвоји у НСРС. Вјерује да ће, након што закон ступи на снагу, вјероватно бити покренуто питање његове уставности.

 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.