<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ZASAD NIŠTA OD BESPLATNIH UDŽBENIKA?: Vlada Republike Srpske ne poštuje zaključke Narodne skupštine, tvrdi narodni poslanik Gordana Vidović

Desk

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas se oglasila povodom odgovora koji je dobila od Ministarsta prosvjete i kulture u vezi sa besplatnim udženicima.

14. novembar 2019, 3:11

 

Naime, ova tvrdi da ovim odgovorom Vlada RS priznaje kako nije ispoštovan Zaključak Vlade RS u vezi sa incijativom da se svim đacima u osnovnim školama obezbijede besplatni udžbenici!

Podsjetimo da je Narodna skupština Republike Srpske na sjednici početkom marta ove godine usvojila Zaključak kojim je konstatovano da je uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola od javnog i opšteg interesa za Republiku Srpsku, te je zadužila Vladu RS da pokrene postupak donošenja i usvajanja zakona kojim bi se uveli besplatni udzbenici za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj.

"Tokom skupštinske rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske (06.03.2019.) u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u RS navela sam da je Ustavom Republike Srpske propisano da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno.Navela sam da će roditelj biti kažnjen ako dijete ne ide u školu, te sam pitala ko bi trebao biti kažnjen što školovanje nije besplatno? U tom slučaju, građani imaju pravo da tuže Republiku Srpsku" pita se Gordana Vidović.

Ona je šest mjeseci kasnije, tačnije u septembru 2019. godine uputila poslaničko pitanje resornom ministarstvu i pitala da li je pokrenut postupak izrade zakona kojim bi se uveli besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola i kada možemo očekivati da će se Nacrt zakona naći pred poslanicima?

Iz Ministarstva joj je odgovoreno da planom rada Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za 2019. godine nije predviđeno donošenje zakonskog propisa kojim bi se uveli besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj, ali će pomenuti organ uložiti napore i iskoristiti sve kapacitete sa ciljem da se iznađe mogućnost uvođenja besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola odnosno da se postupi po Zaključku Narodne skupštine Republike Srpske broj: 02/1-021-201/19 od 06.03.2019. godine.

Pokretač inicijative za besplatne udžbenike Duško Tadić kaže za BUKU kako se čekamo usvajanje budžeta za sljedeću godinu i tada će se znati da li je Narodna skupština kao najviše (zakonodavno) tijelo u sistemu vlasti Republike Srpske zaista jednoglasno podržala Inicijativu građana za besplatne udžbenike svim osnovcima ili su to uradili kako bi se u javnosti u tom trenutku samo stvorila pozitivna slika podrške za inicijativu. 

"Stalno pričamo o pronatalitetnoj politici, a kada treba rasteretiti porodicu onda od toga nema ništa. Vrijeme je da se počne konkretnim stvarima pokazivati da mislimo na najmlađe i da da se bar na neki način rastereti kućni bužet svake porodice" kaže za BUKU Tadić.

Podsjećamo da je također više od 4.500 građana potpisalo peticiju za kojom traže da udžbenici za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj budu besplatni.