<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Višković “zaboravio” da su delegati SNSD-a zaustavili ukidanje akciza

Licemjerno je kriviti druge što danas nemamo ukinute akcize na gorivo a biti svjestan činjenice da su to spriječili državni delegati stranke kojoj pripadaš

22. juni 2022, 1:44

Godinama u Bosni i Hercegovini svjedočimo kako građani ove zemlje imaju kratko pamćenje, pa tako kada dođe izborni dan zaborave sve probleme i nedaće koje su im donijele vladajuće strukture, te im na izborima uglavnom produže ugovor na određeno na još četiri godine sluđivanja i korištenja javnih resursa u vlastite i interese osoba bliskih političkih strankama.

Amnezija Viškovića

No, posljednjih dana dešava se sve češće da i političari u Bosni i Hercegovini glume amneziju, te da pokušavaju prevariti javnost prezentirajući građanima neistinite informacije. Posljednji koji je pokušao zavarati građane je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

“Republika Srpska bi, da ima samostalnost koju nema, još u martu imala ukinute akcize i diferenciranu stopu PDV-a. To je jasno svima onima koji hoće da čuju, onima koji neće da čuju ne mogu promijeniti stav”, kazao je jučer Višković.

S obzirom da građani brzo zaboravljaju, te da političari glume da zaboravljaju, vrijedi podsjetiti na činjenice koje je Višković svjesno zaobišao, nadajući se da se niko u ovoj zemlji ne sjeća šta je bilo prije tri mjeseca te da se niko ne bavi konkretnim stvarima.

Sredinom marta ove godine zasjedao je gornji dom državnog Parlamenta a na dnevnom redu je bila upravo suspenzija akciza na gorivo.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH 16. marta nije prihvatio hitnu proceduru za razmatranje izmjena Zakona o akcizama koje su prethodno usvojene u Zastupničkom domu, a koje su se ogledale u suspenziji akcize na gorivo na šest mjeseci.

Naime, za hitnu proceduru je bilo 10 delegata Doma naroda, a protiv četiri, ali s obzirom da nije postojala entitetska većina, hitna procedura nije usvojena. Protiv hitne procedure su bili delegati SNSD-a Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Lazar Prodanović.

Univerzalne neznalice i grobari dobrih zakona

“Za poslanike kažu da su univerzalne neznalice i oni ne mogu donositi ovakve zakone. U javnosti su stvorili stav da se kao oni brinu za narod”, kazat će na toj sjednici delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić pokušavajući da kaže da su zastupnici u Zastupničkom domu, koji su u saradnji s ekonomskim stručnjacima, kreirali zakon neznalice, a da su jedini pameću nadareni politički penzioneri i dugogodišnji korisnici budžetskog novca koji su okupirali Dom naroda.

Dom naroda koji je sve samo nije dom naroda. U ovom sazivu ništa dobro nije donio narodu ove zemlje, Dom naroda kojeg su među zastupnicima Zastupničkom doma prozvali i groblje dobrih zakona. Sve što je dobro kreirano u Zastupničkom domu, kao po pravilu je padalo u Domu naroda i sve je obarano uglavnom voljom delegata upravo SNSD-a i HDZ-a.

Prisjetimo se samo 2020. godine i inicijative koja je došla iz Zastupničkom doma, a koju su podržali svi privrednici u Bosni i Hercegovini. Naime, godinama su privrednici insistirali od državnih vlasti da se rok plaćanja PDV-a pomjeri sa 10. na kraj mjeseca i takva inicijativa je konačno pretočena u zakonsko rješenje 2020. godine, te dobila podršku Zastupničkom doma. Ali, da se barem jedna korisna stvar ne uradi za privrednike u Bosni i Hercegovini pobrinuli su se upravo ovi delegati koji svoje kolege iz donjeg doma vole nazvati univerzalnim neznalicama. Oni delegati koji misle da su pokupili svu pamet svijeta jer ih je eto stranka delegirala da sjede u udobnim stolicama Doma naroda i obaraju sve zakone koji bi iole donijeli koristi građanima i privrednicima ove zemlje.

I tada, kao izgovor, delegati su ponudili to što je zakon eto predložen od zastupnika a ne od Vijeća ministara BiH. Jer eto kao zastupnici ne znaju a Vijeće ministara puno znanja i elana. I prođoše četiri godine mandata a od Vijeća ministara BiH ne vidjesmo ni znanja ni elena ni volje da se ponude zakonska rješenja koja će konačno gurnuti ovu zemlju i građane naprijed. Izvršni organ vlasti na državnom nivou je prespavao mandat, a jedino smo volju za radom i napretkom vidjeli od pojedinih zastupnika Zastupničkog doma PSBiH, uglavnom opozicionih. Zastupnici koji su časno radili svoj posao su predlagali zakone i nudili inicijative, ali, kao što već je već poznato, sve je to nailazilo na nepremostivu prepreku zvanu osam delegata SNSD-a i HDZ-a BiH.

Tako je osam delegata iz ove dvije stranke (po četiri iz SNSD-a i HDZ-a) zaustavilo i usvajanje ključnih zakona koji se nalaze među 14 prioriteta Evropske komisije.

Licemjerstvo svuda oko nas

Zaustavili su usvajanje zakona o VSTV-u, sukobu interesa i javnim nabavkama istog onog dana kada su, pazite sada, usvojili zaključak da traže od Evropske unije da nam pokloni kandidatski status za članstvo u Uniji.

Licemjerno, isto onoliko koliko je danas licemjerno da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zamjera Evropskoj uniji što kaže da neće dati kandidatski status za BiH dok ne vidi konkretan napredak vlasti ove zemlje. Licemjerno, upravo iz razloga što su delegati stranke na čijem je čelu Milorad Dodik konstantno radili na usporavanju puta BiH ka EU kroz zaustavljanje usvajanja pomenutih zakona.

Licemjerno isto onoliko koliko je licemjerno da Višković kaže da su svi drugi krivi što danas nemamo ukinute akcize. 

To je jasno svima onima koji hoće da čuju, onima koji neće da čuju ne mogu promijeniti stav.