<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

USTAVNI SUD RS: Neustavna odluka o Regulacionom planu dijela centra Banjaluke!

Regulacioni plan za prostor oko nekadašnjeg kina Kozara, usvojen u 2018. godini, proglašen neustavnim i nezakonitim!

13. juli 2022, 1:26

Foto: BUKA

Odluka o donošenju Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenju, odlučio je danas Ustavni sud Republike Srpske.

Iz Ustavnog suda Republike Srpske saopšteno je da je sud ocijeno da donosilac ovog akta, u postupku pripreme, izrade i donošenja osporene odluke nije postupao saglasno relevantnim odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju, čime je istovremeno narušio i ustavno načelo zakonitosti.

Riječ je o Regulacionom planu iz 2018. godine kada je usvojen Regulacioni plan za vrijeme bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića. Ovim Regulacionim planom na mjestu Kina Kozara predviđena je zgrada koja prema današnjim planovima investitora treba da ima 13 spratova.

Podsjetimo da su se tada stanari žalili na ovaj Regulacioni plan i planiranu zgradu, a samo idejno rješenje dugo vremena bilo je predmet dogovora između investitora i današnjeg gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Početkom ovog mjeseca probijen je i put koji vodi do gradilišta, a i sam put stanarima je sporan. Tada su stanari održali proteste.

Milko Grmuša, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka podržao je mještane u protestima, a nakon odluke suda objavio je i da je ova odluka suda možda najveća pravna pobjeda u istoriji Banjaluke koja je izvojevana od strane naroda.

"Regulacioni plan za prostor oko nekadašnjeg kina Kozara, usvojen u 2018. godini, proglašen neustavnim i nezakonitim! Čestitam, svaka čast sjajnim pravnicima i ljudima Igoru, Aleksandru i cijeloj ekipi stanara. Ljudi, vi ste ponos ovog grada, ovog naroda i ove zemlje. Suprostavili ste se svim politikama, suprostavili ste se nezakonju, bahatosti, nezajažljivoj pohlepi. Ponosan sam što sam imao priliku da vas upoznam i što živim sa vama u istom gradu. Otkako su me mještani kontaktirali molim nadležne da pričekaju sudske odluke prije nego što se i ovaj suvi dio centra grada betonira. Odluka je sad tu i ponovo pozivam sve nadležne da se više ne igraju sa pravom i životima ljudi. Svi koji budu ignorisali ovu odluku se suočavaju sa krivičnim prijavama i neka nemaju dileme-u tom pravcu će se ići do kraja. Poruka svim kolegama odbornicima: imajte kičmu, nije teško. Budite sa svojim narodom, ničija nije do zore gorila, pa neće ni ona investitorskog lobija", rekao je Grmuša.

slika

Aleksandar Čorni, stanar zgrade u Aleji Svetog Save, o odluci Ustavnog suda RS u slučaju Kina Kozara"

BiH

BUKA

Iz Gradske uprave za BUKU su ranije rekli da je aktuelna gradska administracija ovaj problem naslijedila od prethodne i da je do sada obavljeno više razgovora kako bi se došlo do konsenzusnog rješenja, kojim bi se zadovoljili interesi građana, investitora i Grada, koji po ovom pitanju imaju različite zahtjeve.

"U tim razgovorima, za sada, došlo se do dogovora sa investitorom da se u osnovi smanji objekat i tako oslobodi javni prostor oko objekta i da služi javnoj namjeni, zatim da planirana dvosmjerna saobraćajnica za sada ostane samo kao jednosmjerna", kažu iz Gradske uprave.

Iz firme Cinema tower, koja je investotor ranije su nam rekli da su sve aktivnosti koje je investitor preduzimao u cilju izgradnje objekta vršene isključivo u skladu sa važećim zakonskim propisima i pravilima struke, te da su dobijene sve prethodno potrebne dozvole i saglasnosti, uključujući i građevinsku dozvolu.

U Banjaluci je, naime, danas, održana sjednica Ustavnog suda Republike Srpske na kojoj je odlučivano, u skladu sa Ustavom i zakonom utvrđenim nadležnostima ovoga Suda, o saglasnosti zakona, drugih propisa i opštih akata sa Ustavom, odnosno o saglasnosti propisa i opštih akata sa zakonima Republike Srpske.