<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Upozorenje! Velika mogućnost poplava u BiH

Naredna tri dana

30. maj 2023, 1:13

 Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo izdala je važno priopćenje za sve nadležne subjekte, institucije i stanovništvo. Iz te su agencije nakon sagledanih parametara izdali upozorenje na moguće izvanredno hidrološko stanje. Prognozira se porast vodostaja uslijed novih padavina na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne.

Očekuje se dostizanje razina obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne u FBiH.

Gdje su moguće poplave

Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Krivaja, Spreča, Usora, Tinja te Una i Sana u FBiH.

U naredna tri dana prognozirano je izvanredno hidrološko stanje, posebno na području: srednjeg i donjeg dijela sliva rijeke Bosne te na slivu rijeka Une i Sane. Obavještenje o prognozi izvanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Zeničko dobojskom, Tuzlanskom te Unsko-sanskom kantonu. '

'Sugeriramo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez'', priopćili su iz agencije.

Upozorenje stanovništvu

Iz agencije su dodali da nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje s uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i predviđanja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

Upozorenje je izdao i hidrometeorološki zavod Republike Srpske tko je najavio da se na području cijele Republike Srpske u periodu od 30. svibnja do 06. lipnja očekuju lokalne nepogode uz jače pljuskove s grmljavinom.

Kako je navedeno u Dopunskom meteorološkom i hidrološkom biltenu nestabilno vrijeme koje traje tijekom većeg dijela maja mjeseca nastavit će se i narednih dana u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

Pljuskovi s grmljavinom

''Dnevni razvoj oblaka donijet će jače pljuskove s grmljavinom, lokalne nepogode uz obilne padavine u kratkom periodu, a ponegdje se očekuje i pojava grada. Nestabilno će biti tijekom cijelog perioda, a u utorak 30. 05. popodne i uvečer i u srijedu 31. 05. očekuju se jače nepogode i lokalno obilnije padavine na sjeveru i sjeveroistoku'', navodi se u biltenu.

Prema njihovima navodima, zbog lokalnog karaktera pljuskova nije moguće unaprijed znati točnu lokaciju pojave obilnih padavina, a količina padavina će znatno varirati. Iz Zavoda upozoravaju da jake padavine u kratkom vremenskom periodu mogu izazvati pojavu i izlijevanje bujičnih vodotokova, probleme s oborinskim vodama i pojavu poplava.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno – spasilačke jedinice pozvali su građane Banja Luke na dodatni oprez, te da zbog najavljenih padavina poduzmu sve mjere i radnje zaštite osobne sigurnosti i imovine.