U šest gradova i opština u BiH danas se održavaju prijevremeni lokalni izbori

Na izborima učestvuje ukupno 13 političkih subjekata i to pet političkih stranaka, jedna koalicija i sedam nezavisnih kandidata

05. februar 2023, 8:31

Građani Tuzle, Bihaća, Srebrenika, Zvornika, Bratunca i Vogošće u nedjelju izlaze na prijevremene izbore za gradonačelnike, odnosno načelnike opština, javlja Anadolija.

Građani spomenutih bosanskohercegovačkih gradova i opština će imati priliku glasati na ukupno 496 biračkih mjesta, od 7 do 19 sati. Radi se o 484 redovnih i 12 biračkih mjesta za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima (NNN) i lično (000) od čega je devet pridruženo redovnim biračkim mjestima. Na terenu će raditi i 29 mobilnih timova.

Izborna šutnja počela je 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno u 7 sati ujutro 4. februara i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do danas u 19 sati.

Na izborima učestvuje ukupno 13 političkih subjekata i to pet političkih stranaka, jedna koalicija i sedam nezavisnih kandidata. Ovjereno je ukupno 18 kandidata. Kandidatske liste su objavljene u službenim glasilima i na web-stranici Centralne izborne komisije BiH.

Građani Tuzle imaće mogućnost gradonačelnika izabrati između pet kandidata od kojih su tri nezavisna - Derviš Čičko, Mirnes Ajanović i Halid Žigić, dok je Zijad Lugavić kandidat SDP-a, a Omer Berbić Naše stranke.

U Bihaću će se gradonačelnik birati između četiri kandidata od kojih su dva nezavisni i to Damir Đug i Amarildo Mulić, dok je Adnan Hebibija kandidat SDP-a, a Hamdija Abdić SDA.

Gradonačelnik Srebrenika biraće se između dva kandidata i to Adnana Bijelića kojeg podržava koalicija NiP-Naša stranka-SDP i Nermina Tursića iz SDA. Dva kandidata su i u utrci za načelnika opštine Vogošća i to Adnan Šerak iz koalicije NiP-Naša stranka-SDP i Migdad Hasanović iz SDA.

I za načelnika opštine Bratunac su dva kandidata od kojih je jedan nezavisni i to Srđan Rakić te Lazar Prodanović iz SNSD-a.

Samo jedan je kandidat za gradonačelnika Zvornika i to Bojan Ivanović iz SNSD-a.

U centralni birački spisak, zaključno s podacima na dan 16. januara u 24 sata, za prijevremene izbore upisano je ukupno 309.288 birača.

Na redovnim biračkim mjestima u Tuzli moći će glasati 111.061 birač, njih 51 iz kategorije lično/odsustvo, 1.400 putem pošte te 427 putem mobilnih timova.

U Bihaću će na redovnim biračkim mjestima pravo glasa imati 56.726 birača, njih 42 na biračkim mjestima iz kategorije lično/odsustvo, 1.329 putem pošte te 215 putem mobilnih timova.

Iako je jedan kandidat i koliko god glasova da osvoji biće izabran, za gradonačelnika Zvornika moći će glasati 51.756 birača na redovnim biračkim mjestima, 1.014 iz kategorije lično/odsustvo, 1.060 putem pošte te 14 putem mobilnih timova.

U Srebreniku će priliku da glasa imati 38.400 birača na redovnim biračkim mjestima, njih četiri na biralištima iz kategorije lično/odsustvo, 670 putem pošte, a 22 putem mobilnih timova.

Načelnika Vogošće priliku da biraju imat će 27.359 birača na redovnim biračkim mjestima, devet na biralištima iz kategorije lično/odsustvo, 620 putem pošte te 112 putem mobilnih timova.

Najmanje birača glasaće u Bratuncu i to 16.972 na redovnim biračkim mjestima, 669 u kategoriji lično/odsustvo, 1.116 putem pošte te 72 putem mobilnih timova.