<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

TRGOVSKA GORA: Izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada – bezbjednosna prijetnja

12. april 2024, 3:04

Izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj predstavlja bezbjednosnu prijetnju za BiH i može imati višestruke posljedice za sve ljude na tom području, istakao je vanredni profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Velibor Lalić.

Lalić je novinarima, nakon što je predstavio prvi naučno-istraživački rad iz oblasti bezbjednosnih nauka “Skladište radioaktivnog otpada u graničnom području između Hrvatske i BiH”, rekao da su istraživanja pokazala da u slivu rijeke Une ima 20 opština u kojima živi više od 360.000 ljudi.

“Tu su predstavnici svih etničkih grupa, dominantna grupa su Bošnjaci kojih je 250.000, Srba je 111.000, Hrvata oko 8.000, a tu je i nekoliko hiljada neopredijeljenih, te ovaj problem ima negativan uticaj na sve narode u BiH”, pojasnio je Lalić i dodao da bi posljedice mogle da se odnose na zdravstvene i ekonomske aspekte.

Upozorio je da ne postoje garancije da na toj lokaciji, ukoliko se odlagalište izgradi, neće biti odlagan radioaktivni otpad i sa drugih područja, jer je to veoma unosan posao.

Stručni savjetnik za zaštitu životne sredine u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin istakla je da je jedina prihvatljiva opcija za Srpsku i BiH da Hrvatska odustane od izgradnje .

Ona je napomenula da nedavna izjava predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića o prolongiranju upotrebe ovog odlagališta do 2028. godine ukazuje da Hrvatska nije odustala od izgradnje.

“Krajem marta smo dobili informaciju da nije pokrenut postupak procjene uticaja na životnu sredinu i kada se to desi, BiH će kao pogođena sredina biti obaviještena”, rekla je Radusinova.

Ona je napomenula da je Hrvatska u obrazloženju zašto je donijela odluku da ta lokacija bude Trgovska gora navela da je zadovoljen jedan od parametara koji se odnosi na gustinu naseljenosti stanovništva.

“Ali, u obzir je uzeta samo gustina naseljenosti na teritoriji Hrvatske, a istraživanja pokazuju da se dvije trećine uticaja ovakvog odlagališta odnosi na BiH i Republiku Srpsku”, rekla je Radusinova.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH