<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šmit u Donjoj Gradini: Nikad više Aušvic, moja država mora preuzeti odgovornost

26. maj 2024, 5:37

Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, danas je u Donjoj Gradini odao počast svim žrtvama u logoru Jasenovac, te poručio "Nikad više Jasenovac, nikad više Srebrenica, nikad više Aušvic".

Iz OHR-a je saopšteno da je Šmit danas posjetio Donju Gradinu, dio kompleksa koncentracionog logora Jasenovac iz perioda Drugog svjetskog rata.

Šmit je, dodaju iz OHR-a, odao počast Srbima, Romima, Jevrejima, političkim disidentima i svim drugim žrtvama ustaških i nacističkih zločina.

"Priznavanje karaktera svih ratnih zločina i prepoznavanje svih žrtava, bez bilo kakvih rezervi, je put ka prepoznavanju zločina iz prošlosti, promicanju pomirenja danas, i izgradnji zajedničke mirne budućnosti," rekao je Šmit, naveli su iz OHR-a na društvenoj mreži X.

Kako dodaju iz OHR-a, "snaga za trajni mir leži u sjećanju koje poštuje sve i stvarnoj želji za aktivno zajedništvo u budućnosti".

Šmit je, naime, za Novu BH govorio o ovom zločinu, ali i političkoj situaciji u BiH. Rekao je, između ostalog, da smatra da ima dosta osjećaja tuge i nepravde.

"Sjećamo se tih žrtava. Bilo je tragedija. Pozvao bih sve nas da sagledamo sve tragedije. Upravo smo juče i tokom nekoliko posljednjih dana imali rasprave o tragediji u Srebrenici, o ratu od 1991. do 1995. godine, i o genocidu. Ovo što se ovdje dogodilo dio je dešavanja iz Drugog svjetskog rata, te agresije. Država iz koje dolazim, moja zemlja, mora takođe preuzeti odgovornost za istorijsku situaciju, zajedno sa drugim Evropljanima, tako da iz ovoga možemo jedino izvući pouku koja glasi: nikad više. Nikad više Jasenovac, nikad više Srebrenica, nikad više Aušvic", rekao je Šmit