IZBORI - BITI ili NE BITI

SDP ima rješenje da blokira HDZ. Traže podršku SNSD-a koje neće biti

Dok ističu rokovi za finansiranje izbora traži se način kako da se obezbijedi novac. SDP je izašao sa novim prijedlogom, vanbudžetskim. Ipak, teško da će naići na odobravanje vlasti.

19. maj 2022, 1:54

Tako je šef kluba poslanika SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović izašao sa zakonskim prijedlogom koji bi omogućio finansiranje izbora bez uslovljavanja budžetom.

"Danas, kada prestaje rok za doznačavanje sredstava za izbore CIK-u, jasno je da blokada održavanja izbora od strane HDZ-a, o kojoj odavno govorimo, nije nikakva pretpostavka nego politička činjenica. Klub SDP-a u državnom parlamentu je prije više od godinu dana predložio Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine koji predviđa da se izbori finansiraju i održavaju bez obzira da li je budžet usvojen ili nije. Još tada smo upozoravali da će doći do pokušaja blokade održavanja izbora i ponudili smo mehanizam za deblokadu. Zakon je usvojen u hitnoj proceduri u Predstavničkom domu i čekao je više od godinu dana da njegov tekst razmatra Dom naroda”, rekao je Magazinović.

On naglašava da će se u ponedjeljak po ovom zakonu izjasniti Komisija za budžet i ukoliko ga usvoji stiču se uslovi da ga Dom naroda potvrdi na prvoj narednoj sjednici u oba čitanja i da se sredstva za izbore nakon toga doznače CIK-u.

“Ako su svi osim HDZ-a zagovornici održavanja izbora kao što to javno tvrde, onda ovo zakonsko rješenje definitivno deblokira održavanje izbora, jer ne postoji mogućnost da ga HDZ zaustavi niti na sjednici komisije niti na sjednici Doma naroda. Izbori moraju i biće održani u predviđenom terminu, a oni koji to pokušavaju onemogućiti trebaju snositi ozbiljne sankcije", naveo je Magazinović.

Ipak, da neće biti sve kako misli Magazinović za BUKU otkriva Dušanka Majkić, delegatkinja SNSD-a u Domu naroda.

Ona smatra da su ovo ideje kojeneće dobiti podršku i da SNSD neće učestvovati u ispunjavanju želja SDA preko SDP-a.

“Ako takve stvari budemo podržavali onda trebamo podržati i da više nema budžeta jer koji je njegov smisao. ja razumijem stav opozicije koja želi napraviti uvijek nešto što može upasti u oči javosti, ali isto tako im preporučejm da sačekaju da građani pokažu na izborima da to što rade je dobro i da ih podržavaju pa će onda moći lagano sve svoje namjere da provedu u djelo. Bezbroj je zahtjeva koje su oni zajedno uputili, među kojima su mnogi nezakoniti, nisu prošli ni procedure koje su nužne. Sad nam na red dolazi i taj o finansiranju institucija i vidjećemo kako će to proći”, rekla je Majkić.

Ona naglašava da SNSD ne želi da ispunjava želje bošnjačke politike i da će se tako i sad ponašati.

“Čemu budžeti ako ćemo tako raditi. To je duvanje na stranu Bošnjaka da bi se dobilo ono što oni žele. Dajte nam pare za izbore, a ostalo ne morate da glasate. Ne može to tako. SDP je uvijek direktno duvao u leđa SDA, a nas ama baš ništa ne pomjera u pravcu da bi radili u pravcu ispunjenja želja SDA”, rekla je Majkić.