<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rudari krenuli prema magistralnom putu, gdje će blokirati saobraćaj

Krenuli su prema magistralnom putu M-17 gdje će blokirati saobraćaj do ispunjenja zahtjeva.

31. mart 2023, 10:56

ZENICA, 31. marta (FENA) - Predsjednik Sindikata rudnika Zenica Elvedin Avdić rekao je jutros u 10 sati da Sindikat prekida sve aktivnosti na organizaciji protesta, jer su "pokušali sve da razriješe situaciju u vezi sa deblokadom računa tog preduzeća".

Donijeli su, kaže, odluku da se povlače u prostorije u Domu rudara, ali su rudari odbili takvu odluku i krenuli u defile gradom, skandirajući poruke gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću.

Podsjećaju da se Kasumović ne oglašava od prošlog petka, kada su stupili u radnički neposluh te prekinuli proizvodnju, a također ne postupa ni po zaključcima Gradskog vijeća Zenica.

To vijeće je jučer jednoglasno izglasalo deblokadu računa RMU Zenica.

- Samo je jedan, onaj kojeg ne vidimo, a molimo ga, odgovoran ako se nešto desi u zeničkom rudnicima i ako ovi rudari ostanu bez posla - kazao je Avdić

On je pozvao porodice rudara da im se priključe na kapiji rudnika.

Rudari se kreću glavnim gradskim bulevarom, uz rijeku Bosnu, a najavljuju i izlazak na petlju na ulazu u grad, gdje se nalazi kuća gradonačelnika Kasumovića.

Krenuli su prema magistralnom putu M-17 gdje će blokirati saobraćaj do ispunjenja zahtjeva.

Pozvali su i svoje porodice da im se priključe na protestnom skupu na magistralnom putu M-17.