<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zahtjevna operacija: 26 državljana BiH i njihovih srodnika iz Palestine stiglo u BiH

U poslijepodnevnim satima na sarajevski aerodrom sletio je avion iz Istanbula, a u njemu i 26 bh. državljana i njihovih srodnika.

20. novembar 2023, 6:05

Foto:Buka

 Oni su prethodno uspjeli pobjeći iz Gaze, a dozvolu bh. vlasti za ulazak čekali su u Kairu.

Među njima je i doktor Jamal Mosleh, državljanin BiH koji je u Gazi u vrijeme prvih napada bio u posjeti.

„Humanitarna situacija je loša. Na ulicama Gaze miriše smrt. Smrt na sve strane. Moja cijela familija je u Gazi. Ne znam kakva je situacija danas, da li su živi. Tako je u Gazi. Ne znaš da li ćeš preživjeti“, rekao je doktor Mosleh.

U Gazi je ostala cijela njegova porodica. Tri brata i sedam sestara sa njihovim porodicama.

„Vrlo teško da će i oni doći u BiH. Oni ne žele izaći iz Gaze.“

Saleh El-Barawy čeka na povratak 11 članova svoje porodice. Dio je stigao danas, a dio će stići velernjim letom.

„Hvala Bogu da danas stižu živi i zdravi u svoju državu. Hvala svima koji su pomogli da dođu“, rekao je El-Barawy za Buku.

Elmedin Konaković ministar vanjskih poslova BiH rekao je kako su bh. sigurnosne službe ranije završile sigurnosne službe za 26 osoba koje su danas stigle u BiH i 11 osoba koje stižu večeras.

„Nismo se ranije oglašavali po ovoj temi, ne mislimo da je ona političke naravi. Bilo koja informacija mogla nam je otežati operaciju jedne od najtežih operacija i projekata u kojima sam učestvovao. Završili smo sigurnosne provjere na vrijeme, večeras su urađene dodatne tehničke provjere licima koja su stigla u BiH. Situacija je potpuno čista“, rekao je Konaković.

Konaković se zahvalio ambasadorima BiH koji su učestvovali u cijelom projektu, te državi Katar koja je finansirala dolazak bh. građana i njihovih srodnika u BiH. Dodao je kako će BiH za sve Bosance i Hercegovce koji ostvare kontakt i pređu u Kairo, obezbijediti povratak u BiH.

„Ići će ili preko Vijeća ministara ili će ići psoebnom odlukom u kojoj ja kao ministar vanjskih poslova ili ambasador Subašić imamo pravo na izdavanje humanitarnih viza, bilo je važno napraviti ovaj korak. Nećemo stati dok sve ijedan državljanin BiH i njihov srodnik ne izaže iz Gaze“, dodao je Konaković.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić rekao je kako će BiH obezbijediti sve što je potrebno državljanima BiH i njihovim srodnicima koji su izbjegli iz Gaze.

„Smjestićemo ih sve u Salakovac, obezbijediti hranu, doktore, psihologe. Imamo određen broj stanova u Zenici, Kalesiji, Mostaru. Ako izraze želju možemo ih tu smjestiti. Dogovor je da prvo idu u Salakovac, da se smjeste, da dođu sebi“, rekao je Hurtić.