Pokrenut opoziv gradonačelnika Bijeljine, gubi li SDS tu poziciju?

Šta se dešava u Bijeljini?

08. februar 2023, 1:49

Inicijativa grupe odbornika za opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića iz SDS-a usvojena je na sjednici Skupštine grada.

Sjednici su prisustvovala 24 od 31 odbornika, a u njenom radu nije učestvovalo šest odbornika PDP-a i SDS-a.

Petrović je ranije odbacio razloge za opoziv navedene u inicijativi i nije prisustvovao današnjoj sjednici.

Opoziv gradonačelnika Petrovića ranije je obrazložen nesaradnjom sa skupštinom, nezakonitim radom.

Petrović je nezakonitim zapošljavanjem lica na određeno vrijeme svjesno uvećao iznos za plate na štetu budžeta grada, a procjena je da je za plate radnika koji su primljeni na određeno vrijeme potrebno 2,1 milion KM, naveli su nezadovoljni odbornici.

U inicijativi za opoziv se navodi da gradonačelnik nije uvažavao odbornike i u javnom prostoru ih je nazivao kao “srebroljupce”, “vlastoljupce”, “hijene”, “mutljaroše” i “mahinatore”.

“Iako treba biti gradonačelnik svih građana, konstantno je ispoljavao mržnju i netrepeljivost prema svim građanima koji su politički neiostomišljenici, nazivajući ih i pogrdnim imenima u javnosti, recimo sekta, a privatizovao je zvaničnu internet stranicu grada za ličnu promociju i sukobe sa neistomišljenicima”, precizira se u inicijativi.

U skupštinskom materijalu ističe se da je Petrović neadekvatno trošio budžetska sredstva, zbog čega nisu usvojeni izvještaji o izvršenju budžeta koji je ispod 20 odsto u odjeljenjima koja bi trebalo da budu nosioci razvoja grada, ali je trošenje bilo znatno iznad plana kod plata, reprezentacije gradonačelnika i dnevnica za putovanja.

Prema ovom dokumentu, troškovi reprezentacije gradonačelnika veći su od dvostrukog godišnjeg budžeta za ove namjene – bilo je predviđeno 30.000 KM, a potrošeno je 68.000 KM.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević izjavio je ranije Srni da je Petrović dostavio mišljenje na inicijativu 25 odbornika za njegov opoziv u prilično opširnom odgovoru na 30 stranica teksta.

Opozicioni lideri i vrh SDS-a Petroviću su dali podršku u više navrata.

“O legitimitetu Ljubiše Petrovića i SDS-a u Bijeljini, govori i pobjeda opozicije na Opštim izborima u tom gradu. SNSD uvijek kao razlog za pokretanje opoziva navede nesaradnju gradonačelnika sa skupštinskom većinom. Niko ne pokušava da kaže i da pokuša obrnuti tu situaciju, da je to ustvari nesaradnja skupštinske većine sa gradonačelnikom”, istakao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

S obzirom na rokove, referendum o opozivu gradonačelnika Bijeljine najranije bi mogao biti održan u drugoj polovini marta, pominje se 19.3.