<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

MUP Hrvatske: Cezar iz Velike Kladuše je iz zatvora vodio bandu

Vjeruje se kako je od tamo redovno davao zapovijedi i upute svojim podređenim o pitanjima u vezi s trgovinom drogom i vatrenim oružjem

25. maj 2023, 7:54

Hrvatska policija se danas oglasila o akciji, koja je u saradnji s EUROPOL-om provođena na području Hrvatske, Slovenije, BiH, Nizozemske, Italije, Belgije i Njemačke.

- Međunarodna operacija tijela za provedbu zakona u koordinaciji EUROPOL-a rezultirala je hapšenjem 37 pripadnika iznimno nasilne kriminalne ćelije sa zapadnog Balkana. Pod vodstvom bosanskog državljanina, ova moćna kriminalna ćelija uglavnom je bila uključena u masovnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem širom Evrope.

Kako je ranije objavljeno, riječ je o Dini Muzaferoviću zvanom Cezar iz Velike Kladuše.

- U srijedu, 24. maja, u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj provedeno je nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande. Akcije su koordinirane iz zapovjednog mjesta u Zagrebu, uz podršku oficira EUROPOL-a raspoređenih na terenu.

Uhapšeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući vođu grupe - državljanina Bosne i Hercegovine kojeg EUROPOL smatra "visokovrijednom metom", a koji trenutno služi 4-godišnju zatvorsku kaznu u Italiji.

Davao zapovijedi

Istražitelji su uspjeli otkriti kako je predmetna osoba nastavila voditi kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije. Vjeruje se kako je od tamo redovno davao zapovijedi i upute svojim podređenim o pitanjima u vezi s trgovinom drogom i vatrenim oružjem.

Među objektima koji su pretraženi tokom akcijskih dana nalaze se zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizozemskoj, koja je korištena za skladištenje kokaina te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, gdje su čuvani droga, vatreno oružje i eksplozivi - piše policija.

- Rezultati kriminalističkog istraživanja: 37 hapšenja, 135.000 eura u gotovini, četiri pištolja i 2000 komada municije, 15 kilograma kokaina, osam kilograma heroina i nekoliko lažnih pasoša / ličnih karata.

Tijela koja su učestvovala:

Austrija: Kriminalističko-obavještajna služba Austrije (Bundeskriminalamt)

Belgija: Savezna pravosudna policija Antwerpen

Bosna i Hercegovina: Uprava federalne policije - Odjel za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Sarajevo

Hrvatska: Ravnateljstvo policije (Služba kriminaliteta droga) i Policijska uprava zagrebačka, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Njemačka: ZKA - Carinski ured za istrage Minhen

Nizozemska: Policija Roterdam

Slovenija: Generalna policijska uprava (Odjel za droge i Policijska uprava Ljubljana)

DEA, ured Zagreb

Europol, Jedinica za droge

Operativna radna grupa "Balkanski kartel"

- Ova međunarodna akcija uslijedila je nakon složenog istraživanja koje je vodila hrvatska Uprava policije u okviru operativne radne grupe "Balkanski kartel".

Zahvaljujući šifriranim aplikacijama

Obavještajna mjera koju je proveo Europol nakon nedavnog uklanjanja triju šifriranih komunikacijskih alata kojima su se koristili kriminalci - Encrochat, Sky ECC i Anom - otkrila je raširenost balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.

Kako bi se odgovorilo na tu prijetnju, Europol je osnovao operativnu radnu grupu "Balkanski kartel" koja okuplja istražitelje iz cijele Evrope i svijeta s ciljem efikasnog odgovora na prijetnju koja dolazi iz te regije.

Osim rušenja ove mreže, aktivnosti provedene u okviru ove radne grupe nedavno su dovele do razbijanja u Srbiji najveće organizacije za trgovinu drogom na području Balkana - piše policija.

Detaljnije o rezultatima hrvatske policije:

- Policijski službenici za suzbijanje kriminaliteta droga Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke te Uprave kriminalističke policije, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad 22 osobe starosti od 23 do 58 godina (državljani Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja.

U više država

Kriminalističko istraživanje međunarodnog je karaktera i provedeno je u saradnji s policijama Slovenije, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Belgije te s carinskim službama Njemačke.

Sumnja se da je osumnjičeni 37-godišnji državljanin BiH najkasnije početkom 2022. pa do kraja maja 2023. godine organizirao zločinačko udruženje te je u zajedničko učestvovanje povezao ostale osumnjičene i druge zasad nepoznate osobe radi kontinuirane nabave, krijumčarenja, neovlaštene prodaje i neovlaštenog nuđenja na prodaju kokaina, heroina, konoplje i smole konoplje te kontinuirane neovlaštene nabave, posjedovanja i prodaje vatrenog oružja, municije i eksplozivnih tvari, sve s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi.

Također se sumnja da je 37-godišnjak organizirao i finansirao nabavu kokaina i smjese za povećanje mase droge tzv. "punila" na području Nizozemske i Belgije, nabavku konoplje i smole konoplje na području Crne Gore te nabavku heroina na području Turske.

Sumnja se da je organizirao prijevoz droge na područje Slovenije, Hrvatske i BiH, gdje se droga pripremala za daljnju neovlaštenu prodaju drugim preprodavačima s područja Njemačke, Švicarske, Italije, Slovenije, Hrvatske i BiH. Također je organizirao i finansirao nabavku i skladištenje vatrenog oružja, municije i eksplozivnih tvari na području BiH, prijevoz vatrenog oružja na područje Hrvatske i njegovu neovlaštenu prodaju.

Nadalje se sumnja da je finansirao kupovinu automobila i izradu tajnih skrovišta tzv. "štekova" u automobilima u kojima je krijumčarena droga, vatreno oružje te da je prevozio novac za kupovinu droge, finansirao nabavku tzv. "kriptiranih" mobitela kojima su se u komunikaciji služili članovi zločinačkog udruženja.

Najam stanova za članove zločinačkog udruženja

Uz drogu i oružje, finansirao je i najam stanova i garaža u kojima su boravili članovi zločinačkog udruženja i u kojima se droga i oružje skrivalo, finansirao sve ostale troškove nastale djelovanjem zločinačkog udruženja te donosio sve ključne odluke o načinu krijumčarenja, organizaciji i funkcioniranju samog zločinačkog udruženja.

Osim toga, sumnja se da se droga koja je krijumčarena s područja Nizozemske, Belgije, Crne Gore i Turske uz pomoć tzv. "kurira - krijumčara", a prema prethodnim uputama 37-godišnjaka, dovozila na područje Hrvatske, do unajmljenih garaža i stanova u Zagrebu, na područje Slovenije, do unajmljenih garaža i stanova na adresama u Ljubljani, kao i na područje Bosne i Hercegovine.

Tamo bi se droga skrivala i pripremala za daljnju neovlaštenu prodaju, tj. miješali su je s punilima, vagali i pakirali. Prema daljnjim uputama 37-godišnjaka, droga bi se dostavljala kupcima u Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj te BIH.

Kad je riječ o vatrenom oružju, municiji i eksplozivnim tvarima, oni su prema uputama 37-godišnjaka nabavljani, skladišteni i sakrivani na području Bosne i Hercegovine. Dio vatrenog oružja je čuvan i na području Hrvatske i Njemačke.

Naime, osumnjičeni 37-godišnjak je prije hapšenja u Njemačkoj i za vrijeme dok se nalazio u zatvoru u Njemačkoj i Italiji, angažirao dio osumnjičenih (34, 33, 39, 32, 35) kao osobe od povjerenja zadužene za daljnje prenošenje informacija i davanje uputa o djelovanju zločinačkog udruženja, u vezi s nabavkom, posjedovanjem i prodajom droga i oružja te izvršavanjem konkretnih zadataka i raspoređivanjem ostalih osumnjičenika po određenim zadacima, kao i za vođenje brige o stanovima i garažama te oko nabave i korištenja vozila za potrebe udruženja, a također i za plaćanja ostalim članovima udruženja, dobavljačima i kuririma, kao i za prikupljanje novaca od prodaje droge i oružja.

Kamion za prijevoz droge

Svaki od članova zločinačkog udruženja imao je određene zadatke, kao što su poslovi u vezi s nabavljanjem i kupovinom droge, prijevozom droge, novca i članova zločinačkog udruženja, prikupljanjem novca od prodaje droge i pripremanjem novca za buduće isporuke droge, pronalaženjem i najmom stanova i garažnih prostora u kojima je oružje skrivano i droga vagana, prepakiravana i miješana s punilima, potom u vezi s nabavkom automobila kojima je krijumčarena droga, kao i daljnjom neovlaštenom prodajom droge drugim preprodavačima te obavljanjem drugih logističkih poslova neophodnih za funkcioniranje zločinačkog udruženja.

Neki od njih su bili zaduženi za poslove prevođenja na strane jezike prilikom dogovora u vezi s počinjenjem krivičnih djela. Za prijevoz droge kamionom bio je zadužen i osumnjičeni čiji obrt u vlasništvu ima kamion i prikolicu, te je pronalazio i organizirao legalne kamionske ture u kojima je među legalnom robom prevožena i droga.

Na opisani način kroz nabavku, skladištenje i prodaju, zločinačko udruženje raspolagalo je s najmanje 23 kg kokaina, najmanje 86 kg heroina, najmanje 120 kg konoplje i najmanje 100 kg smole konoplje - ukupne vrijednosti od najmanje 3.456.000 eura te s najmanje 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6000 pištoljskih metaka i 20 kg eksploziva.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osmero osumnjičenih predali pritvorskom nadzorniku, dok su kaznenu prijavu protiv 22 osobe podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.