<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mirni protesti u Jablanici: Podrška Enisi Klepo i svim ženama žrtvama nasilja

Danas u 18:00 sati biće organizovani mirni protesti u Jablanici, kao izraz podrške Enisi Klepo i svim ženama žrtvama nasilja

07. august 2023, 8:13

Nasilje izvršeno nad jednom ženom, ugrožavanje radničkih prava, zajedno nas je kao društvo zgrozilo i ujedinilo s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama i zaštite radničkih prava u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

„Pozivamo građanke i građane, predstavnike vladinog i nevladinog sektora, predstavnike poslodavaca da nam se pridruže kako bismo zajedno izrazili podršku ženama žrtvama nasilja. Zajedno pošaljimo poruku da nasilje nad ženama nema mjesto u našem društvu, te da nasilni poslodavci trebaju biti kažnjeni u skladu s Zakonom.

Mirnim protestima u Jablanici želimo poslati poruku podrške sugrađanki Enisi Klepo, ženi žrtvi nasilja, ali i da ćemo kao NVO sektor pratiti razvoj ovog slučaja i da nećemo stati dok se nasilje nad ženom, nezaštićenom radnicom, ne kazni. “ stoji u pozivu više organizacija.

Proteste organizuje Udruženje žena "NERA" Konjic u saradnji sa Udruženjem žena "Most" Jablanica, Udruženjem "Dignitet" Mostar, Udruženjem “Inicijativa građanki/na” Mostar, Udruženjem žena "Univerzum" Mostar i Udruženjem “Ja bih u EU” iz Sarajeva.

"Naši ciljevi su jasni - želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaknuti nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava! Kroz mirne protest, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno" stoji u pozivu.

Detalji protesta:

Datum: Srijeda, 9. august 2023. godine

Vrijeme: 18:00 sati

Mjesto okupljanja: Ul. Doljanka (ispred stare kasarne)

Maršruta: Okupljanje učesnica i učesnika protesta; šetnja ulicom Komuna Vejle, Zlatnih ljiljana, Nikole Bojanovića do ulice Omladinsko šetalište.

"Pozivamo Vas da zajedno pokažemo dostojanostvo, te da mirni protesti proteknu u miru i sigurnosti, bez ikakvih incidenata. Molimo sve prisutne da se pridržavaju javnog reda i mira kako bismo zajednički doprinijeli očuvanju dostojanstva protesta" naveli su organizatori