<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako u BiH prolaze najbolji u struci: Nada i Neda su još na birou i čekaju sudsko rješenje

Progovorile o stranačkom zapošljavanju u najvećoj banjalučkoj osnovnoj školi „Branko Radičević“.

31. januar 2023, 11:22

Foto: Gerila

Učiteljice iz Banjaluke, Nada Vasiljević i Neda Mićić, koje su zajedno sa roditeljima učenika razreda V3 i II6 istupile u javnost i progovorile o stranačkom zapošljavanju u najvećoj banjalučkoj osnovnoj školi „Branko Radičević“  još uvijek su na birou.

I još uvijek čekaju presudu pred Osnovnim sudom Banjaluka, po tužbi iz radnog odnosa, koju su podnijele u decembru 2020. godine.

“Svaki dan očekujemo neku informaciju. Sudija nam je u septembru prošle godine, kada je konačno održana glavna rasprava, rekao da očekuje da će svoju konačnu odluku donijeti do kraja januara. U međuvremenu sam išla na nekoliko konkursa, ali nema to više nikakve svrhe. Čak sam u jednoj školi dobila na neodređeno, pa su poništili dio konkursa da proguraju svog kandidata. Transparency International u Bosni i Hercegovini je preuzeo i moj slučaj na sebe. Tako da sad zastupaju i Nadu i mene”, priča za BUKU Neda Mićić, inače učenica generacije, koja je za pet godina rada u banjalučkoj osnovnoj školi potpisala 20 ugovora na određeno vrijeme, a kada se javila na konkurs za stalno radno mjesto, primljen je neko drugi, uz neizostavno: ’Nedo, znaš kako to ide…’

Na pitanja da li vjeruje u pozitivnu odluku Osnovog suda kaže da su sve opcije otvorene, jer se desila promjena u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

I učiteljica Nada Vasiljević, inače najmlađi master razredne nastave u Republici Srpskoj, za BUKU je još 2020. godine govorila o tome šta je od nje traženo da bi zadržala radno mjesto u banjalučkoj osnovnoj školi. Od tadašnjeg izlaska u javnost sa pričom o stranačkom zapošljavanju, do danas je bez posla. Kako za BUKU kaže, sve je na čekanju, i odluka suda i posao, ali, kada je riječ o sudu, vjeruje u skori epilog.

U TI BiH su za BUKU potvrdili da se sudski epilog po pitanju tužbi učiteljica očekuje tokom februara.

Upravo ova dva slučaja banjalučkih učiteljica bila su povod da TI BiH pokrene zagovaračku kampanju „Političari, izađite sa časa!“ sa ciljem eliminisanja koruptivnih rizika u obrazovnim ustanovama. Tim povodom su uputili i inicijativu Ministarstvu prosvjete i kulture RS za promjenu zakona u oblasti obrazovanja, kako bi se smanjio politički uticaj Vlade na upravljanje i zapošljavanje u školama. Inicijativa je upućena i članovima Odbora za obrazovanje Narodne skupštine RS, svim poslaničkim klubovima i Republičkom pedagoškom zavodu RS.

"Sektor obrazovanja godinama, pored državne uprave i pravosuđa, spada u tri oblasti iz kojih dolazi najveći broj prijava korupcije TI BiH Centru za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije, a u prošloj i pretprošloj godini povećao se i broj prijava nastavnika i učitelja na slučajeve partijskog zapošljavanja. No, ono što je ogolilo koruptivne rizike u upravljanju školama jesu slučajevi u najmanje dvije osnovne škole u Republici Srpskoj, gdje su nedavno, zbog čestih promjena učiteljica, roditelji i djeca pobunili, a usljed čega je došlo i do prekida nastave. Roditelji i djeca više nisu htjeli trpiti to da se učitelji i nastavnici mijenjaju samo da se zadovolje partijski interesi, a zbog čega na kraju ispaštaju djeca i kvalitet obrazovanja. Zbog toga TI BiH insistira u kampanji da se upravljanje školama demokratizuje i depolitizuje. Da rukovodioci budu pažljivo birana stručna lica koja će voditi računa o interesima djece i roditelja, kao i o postulatima struke, a ne o partijskim interesima", ističu za BUKU iz Transparency International BiH, dodajući kako je je ova inicijativa za sada usmjerena samo na RS, jer je situacija ovdje nepovoljnija, kako zbog drastičnih slučajeva prekida nastave koji su eskalirali zbog partijskog zapošljavanja, tako i zbog činjenice da u postupku izbora i imenovanja direktora školskih ustanova Vlada RS ima ključnu ulogu, što je primjer nepoželjne centralizacije upravljanja školama.