<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

UČENICI I RODITELJI STALI UZ UČITELJICU: Bojkot nastave u banjalučkoj osnovnoj školi

BANJALUKA

Danas u Banjaluci

28. decembar 2020, 1:05

 

Roditelja učenika odjeljenja V3 Osnovne škole Branko Radičević u Banjaluci, okupili su se danas ispred ulaza u školu kako bi se obratili medijima povodom najavljenog bojkota nastavnog procesa zbog, kako navode, kršenja ljudskih i dječijih prava u ovoj školi po mnogim osnovama. 

Ovim činom podržali su svoju djecu i učiteljicu Nadu Vasiljević, koja je nakon dvije pune godine i nekoliko mjeseci koliko je vodila ovaj razred, u sred polugodišta, i prije isteka roka definisanog poslednjim Ugovorom o radu na neodređeno vrijeme, prebačena u drugi razred, a na njeno mjesto došla nova učiteljica, koja je proglašena tehnološkim viškom u Ukrini.

Napominju i da je odluka o bojkotu nastavnog procesa inicirana nedavnim saznanjima o nezakonitim radnjama prilikom zapošljavanja radnog osoblja u pomenutoj školi, namještenim konkursima, ali naročito neiskazivanjem bilo kakvog interesa za prava djece koja se školuju u ovoj školi od strane nadležnih institucija, a naročito Ministarstva prosvjete i kuture Republike Srpske.

Ovom prilikom medijima se obratio Boris Antonić, jedan od roditelja učenika koji ide u ovaj razred, rekavši da svih 27 učenika V3 odjeljenja i njihovi roditelji stoje iza današnjeg okupljanja. Kako je istakao prinuđeni su na privremeni bojkot nastavnog procesa zbog neprimjerenog odnosa rukovodstva Osnovne škole Branko Radičević, kao i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske prema učenicima, ali i pojedinim zaposlenim radnicima ove škole. Naveo je i da je resorno Ministarstvo prekršilo dogovor postignut sa roditeljima, te da se isti mora sprovesti do kraja u djelo jer roditelji neće odustati. Traže i da se utvrdi odgovornost i sankcionišu oni  koji sebi daju za pravo da na osnovu političke orjentacije zapošljavaju kadrove u obrazovanju, ali i da se preispita odgovornost sadašnjeg, ali i prethodnih direktora po pitanju diskriminacije djece u pogledu fizičkog obrazovanja u ovoj školi. "Nećemo odustati, raspust ćemo iskoristiti kvalitetno i to na način da se naša djeca maksimalno više igraju i zabavljaju na raspustu, a mi njihovi roditelji da što kvalitetnije organizujemo i pripremimo nastavak naše zajedničke borbe sa prvim danom drugog polugodišta", naglasio je Antonić.

Kako je za Buku potvrdila majka jednog od učenika Milica Malešević u petak su roditelji bili na sastanku sa direktorom škole, ali on im nije izašao u susret i omogućio sastanak sa ministricom prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalijom Trivić. Podsjetila je, da je to bio zahtjev i na sastanku održanom u utorak, 22.12.2020. kojem je prisustvovala većina roditelja, direktor i pedagog škole. 

“Već tom prilikom jasno nam je poručeno da je za njih ovo kraj. Međutim, roditelji su odlučni da se suprotstave svemu ovome i da javno progovore o svim problemima u ovoj školi. Direktor je upoznat da je podignuta i tužba od strane učiteljice, ali i ona je formulisana tako da se i roditelji u nju mogu uključiti”, istakla je Malešević dodajući da će roditelji  u svojoj borbi u narednom periodu pridodati i preispitati mnoga druga pitanja koja već godinama unazad izazivaju nezadovoljstvo velikog broja, kako učenika, tako i roditelja djece koja pohađaju ovu osnovnu školu.

Niko od rukovodstva škole danas nije želio da izađe i sasluša roditelje ili da im se na bilo koji način obrati.

Podjetimo Buka je već ranije u pisanju o slučaju učiteljice Nade Vasiljević, kontaktirala direktora škole Sinišu Rendića koji je, između ostalog, naveo da postoji zakonska procedura prijave radnika u radni odnos. "Gospođica koja se vama obratila primljena je na određeno vrijeme, a za radno mjesto na koje je primljena je raspisan konkurs, jer je učiteljica koja je prethodno radila dobila posao u Njemačkoj i sporazumno raskinula Ugovor o radu. Na to mjesto je primljen tehnološki višak, jer smo mi dužni po zakonu da prvo kontaktiramo Aktiv direktora, ako ima neko ko je tehnološki višak, da bude zaposlen. To je zakonska procedura. Ne mogu u istom položaju biti oni koji imaju 17 godina radnog staža i oni koji imaju godinu i 10 mjeseci radnog staža, A nadalje učiteljica Vasiljević i dalje radi u ovoj školi”, istakao je tada za BUKU Rendić.

Pogledajte fotografije koje smo zabilježili: