<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Institucije još jednom saučesnici u femicidu: Žrtva iz Gradačca prijavila nasilje, a institucije je isporučile ubici

Ovaj slučaj ponovo je aktuelizirao femicid kao krivično djelo ubistva počinjeno iz mržnje prema ženama, a koje zakon ne prepoznaje kao poseban oblik krivičnog djela. I u ovom slučaju žrtva je institucijama prijavljivala nasilnika, koje su očigledno zakazale.

11. august 2023, 1:58

Instutitucije još jednom saučesnici u femicidu: Žrtva iz Gradačca prijavila nasilje, a institucije je isporučile ubici

Novi slučaj femicida dogodio se jutros u Gradačcu.-

“Tri osobe su danas usmrćene na području Gradačca a tri ranjene iz vatrenog oružja. Radi se o punoljetnim osobama. Osumnjičenog Nermina Sulejmanovića (35) iz Gradačca su policijske snage locirale na širem području Gradačca. On je počinio samoubistvo. Sulejmanović je iz pištolja usmrtio svoju bivšu suprugu i dva muškarca, oca i sina. Ranio je jednog policajca, te još jednog muškarca i ženu na različitim lokacijama u Gradačcu. Policijske snage su na terenu. Uviđaj će obaviti dežurni tužilac u saradnji sa istražiteljima Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i OKP PU Gradačac”, rekao je portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović.

Sulejmanović je svoj zločin uživo prenosio na društvenoj mreži Instagram. Preporučujemo da ne gledate pomenuti sadržaj, a ukoliko ste u mogućnosti prijavite uznemirujuću snimku.

Ovaj slučaj ponovo je aktuelizirao femicid kao krivično djelo ubistva počinjeno iz mržnje prema ženama, a koje zakon ne prepoznaje kao poseban oblik krivičnog djela. I u ovom slučaju žrtva je institucijama prijavljivala nasilnika, koje su očigledno zakazale.

Jandranka Miličević, direktorica fondacije Cure kaže da imamo razloga se zabrinemo zbog čestih slučajeva femicida.

„Imamo razloga se se zabrinemo jer je zabrinjavajuća informacija koju je on javno rekao – imala si hrabrosti da me prijaviš policiji. Ponovo institucije nisu prepoznale nasilnika i nisu prepoznale koliko je oapsan ne samo za nju nego za cijelo okruženje jer vidjeli smo šta je uradio. Po meni predstavnici  institucija ne odrađuju ono što trebaju. On je bio nasilan, a njemu je opravdanje bilo – ti si me prijavila policiji. Oni su morali biti svjesni ranije objava i profila. Vidi se da je on nasilnik, jedan užasan čovjek. On može, žao mi je, okuražiti druge. Predstavnici institucija moraju ozbiljno pristupiti svakoj prijavi, svakoj prijetnji, svakom napadu pogotovo na žene i djecu. Sad se pokazalo strašno“, rekla je Miličević za Buku.

Na neefikasan rad institucija i nespremnost države da dodatno zaštiti žene Buka je ranije upozoravala. Institucije često ne reaguju ni kada žrtvi bude najavljeno ubistvo, kao što se desilo u slučajmu Alme Kadić kojoj je bivši partner, prije nego što ju je ubio, poslao više od 2.000 prijetećih poruka.

„Ovo je zadnja opomena predstavnicima institucija da se moraju zabaviti nasilnicima. Muškarci su i pored toga što su prijavljivani policiji ubijali svoje žene i partnerice jer je to u njihovoj glavi dokazivanje muškosti“, dodaje Miličević.

Elvedina Alić predsjednica Udruženja „Nera“ iz Konjica koja je prije dva dana bila jedna od organizatorica protesta podrške Enisi Klepo za Buku kaže da ako institucije ne štite žene koje prijavljuju nasilje, ko će onda zaštititi žene koje ne prijavljuju nasilje.

„Zgrožena sam ubistvima u Gradačcu. Bosna i Hercegovina postaje nesigurno mjesto za život. Žene u BiH su posebno ugrožene. Žena koja je prijavila nasilnika nije bila zaštićena. Kakva je ovo poruka svima nama”, pita se Alić.

Ubica je nakon femicida i ubistava i dalje u bjekstvu, a na Instagram profile je najavio da će nastaviti ubijati.

“Najstorožije osuđujem svaki oblik nasilja. Femicid je rezultat nemoći države da zaštiti svoje građanke. Povrijeđena sam kao ljudsko biće, ovi današnji izgubljeni životi su tragedija i rana svih građanki i građana BiH Najdublje saučešće porodicama ubijenih”, dodaje Alić.

Policija i tužilaštvo, moraju ozbiljnije shvatiti svoj posao i svoju ulogu jer nekažnjavanjem nasilnika i izvršilaca femicida osim što učestvuju u femicidu, ujendo i ohrabruju buduće napadače.