Eskobarova poruka političarima: Neće biti rata u BiH, suzdržite se od dizanja tenzija

Podstičem čelnike političkih stranaka na svim stranama da se suzdrže od komentara koji podižu napetosti u zemlji

06. august 2022, 5:39

Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni predstavnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan održao je jučer online brifing za novinare iz regije na kojem je bilo riječi o aktuelnim temama na Zapadnom Balkanu, uključujući nedavne tenzije na relaciji Srbije i Kosova, ali i odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. 

Osudio je zapaljivu retoriku koja je proizišla nakon odluka visokog predstavnika, te ponovio kako rata u Bosni i Hercegovini neće biti.

Na pitanje podržava li Ured visokog predstavnika i namjere ovog zvaničnika međunarodne zajednice da nametne izmjene izbornog zakonodavstva, te da prokomentira reakcije u javnosti, uključujući i onu lidera SDA Bakira Izetbegovića, Eskobar je istakao podršku SAD i zemalja Kvinte ulozi visokog predstavnika kao važnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podržavamo odluku o nametanju izmjena izbornog procesa

- Što se tiče nedavne odluke o nametanju izmjena izbornog procesa, mi ih podržavamo. Te će promjene eliminirati govor mržnje, regulirat će korištenje javnih resursa za stranačku korist i stvoriti određenu transparentnost u procesu - kazao je Eskobar.

Kako je dodao, on s čime se ne slaže su retorike koju su neke političke stranke koristile kao rezultat toga.

- Izbore trebamo iskoristiti kao priliku za jačanje demokratije u Bosni i Hercegovini i stvaranje mirne tranzicije vlasti između onih koji su izabrani i onih koji nisu izabrani - kazao je Eskobar.

Zvaničnik State Departmenta oštro je opovrgnuo insinuacije o mogućem sukobu.

- I stoga odbacujemo bilo kakve reference na sukobe, na rat. Moram još jednom ponoviti da rata u Bosni i Hercegovini neće biti. Međunarodna zajednica je jedinstvena u zaštiti sigurnosti Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage. Te mirovne snage će ostati. Stoga potičem čelnike političkih stranaka na svim stranama da se suzdrže od komentara koji podižu napetosti u zemlji - rekao je on.

Na pitanje o ruskom utjecaju u regiji, te naporima te zemlje, kako sugeriraju neki zvaničnici u regiji, da destabilizira Zapadni Balkan posebno Kosovo i BiH, Eskobar je odgovorio da se rješenje za trajnu stabilnost mora pronaći unutar same regije.

Destabilizirajući faktor nekih političara

Vjeruje kako uz vrlo malo izuzetaka, ono što se događa na Balkanu jeste rezultat faktora koji se događaju u regiji. Kao primjer navodi tenzije između Srbije i Kosova, ističući potrebu predstavnika Beograda i Prištine da nastave dijalog u Briselu pod pokroviteljstvom EU te riješe problem kroz dijalog.

- Rusija pokušava igrati ulogu, ali ta uloga nije toliko važna koliko destabilizirajući faktor nekih političara i nekih aktera koji djeluju unutar samog Zapadnog Balkana - naveo je Eskobar.

U zaključnom dijelu izlaganja, Eskobar je poručio kako u Bosni i Hercegovini očekuje “slobodne, poštene i otvorene izbore, i formiranje vlasti nakon toga”.

On je najavio i skoru posjetu zemljama Zapadnog Balkana.