Prvi april u Banjaluci: Tačno u podne satiričari će započeti sa šalom i aforizmima

Tom prilikom gostovaće brojni satiričari iz Banja Luke: Živko Vujić, Dragana Pašić, Miladin Berić, Darko Samardžić Kodar, Dinko Osmančević, Ernest Bučinski, Vojin Trivunović, Aleksandra Glišić i Gojko Mandić.

Poznati banjalučki književnik i satiričar Miladin Berić, jedan od učesnika ovog događaja, istakao je da je svrshovito obilježiti Prvi april dan šale, pogotovo u zemlji koja je sama od sebe šala.

“Mada je i apsurdno organizovati bilo kakvo šalovanje u zemlji koja se smatra centralom glupih. Šalu treba znati shvatiti. Ranije smo ovaj datum, za satiričare važniji od bilo kog drugog datuma, u rangu važnosti koji kod komunista ima Titov rođendan, obilježavali u Banskom dvoru ali smo se posljednjih godina okrenuli Narodnoj i univerzitetsko biblioteci smatrajući je adekvatnijim prostorom. Tu bi bar trebalo da neko nešto čita. Pozvali smo sve one koji su kadri stići i što je još i važnije i uteći, jednom riječju provjerene ilegalce koji jedino pišu pod uticajem sopstvene savjesti”, rekao je Berić razgovarajući s novinarom Buka magazina.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

On je dodao da nema boljeg vremena nego započeti manifestaciju tačno u podne pošto je to termin koji nije “ni vamo – ni tamo”.

“S druge strane „Tačno u podne“ je kultni vestern i birajući vrijeme mi metaforički poručujemo da ćemo pucati iz svih oružja po onima koji su za upucavanja i to sve dok imamo satirične municije. Počećemo u 12 i 5 jer se bojimo da su u Dejtoniji ili Šmitoniji sve šanse prokockane i da će Marko ko zna po koji put kasno stići na Kosovo, a još kasnije, odnosno neće za vida stići u Evropsku uniju”, našalio se Berić, nastavljajući istim tonom prisjećajući se da je nekada davno čak i predložio da Prvi april bude proglašen za Dan republike.

“Prvi april je idealan za dan državnosti Bosne i Hercegovine. On je potpuno u duhu Dejtona. Kakva država takav i datum. Država u kojoj niko nikoga nizašta ne taslači jer je sve potentno otišlo na Zapad i ne samo potentno nego i umno tako da smo preko noći postali društvo maloumnih, čiji se tronazivni jezik razlikuje samo po jačini blejanja”, duhovito je zaključio Berić

On je dodao da se Prvi april može posmatrati i kao dan političara, mada i tu postoji jedna začkoljica.

“Ima tu doduše jedan problem. Lako bi ga mi aminovati kao političarski da je samo taj dan u pitanju. Naime, kod nas su podmetanja način života, pogotovo političkog života koji ne postoji bez svakodnevne podmetačine. Toliko je laži i prevara da jedan običan dan ne bi bio ni približno dovoljan, čak ne ni jedan lažljivi mjesec ne bi mogao da zadovolji sve političke apetite naših glavnih uzdanica koji za sve imaju apetit, pa čak i za ono što se ne jede”, kazao je Berić.

Na prvoaprilskom okupljanju svoje aforizme govoriće i Dragana Pašić, jako cijenjana i talentovana autorica čiji su radovi objavljivani na raznim internet portalima i štampanim medijima u regionu, ali i priznatim književnim zbornicima i antologijama. Jako ju je obradovao poziv na druženje u banjalučkoj Univerzitetskoj bibiloteci, jer dugo nije govorila svoje aforizme ovdašnjoj publici.

“Prvog Aprila sam obično najvrijednija. Radim kao od šale. Nadam se da će posao biti dobro obavljen i na nastupu u biblioteci. Kako nisam nastupala u Banjaluci već četiri godine, jer sam pravila jednu malo dužu pauzu uopšte u umjetničkom radu, spremila sam neke starije ali i nove aforizame”, rekla je Dragana. 

Dragana tvrdi kako je osmijeh najljepši transparent na licu, a ovu tvrdnju potkrijepila je sa par svojih aforizama.

“Poslije ručka kad nema dezerta trudim se da se bar nasmijem slatko. Kiseli osmijeh bolje ide zimi. Ne smijte se na silu. Nasilje nad licem je krivično djelo. Kroz ovih par aforizama nadam se da će se neko bar malo nasmiješiti jer uz osmijeh smo svi zdraviji i ljepši. Šteta što se za ličnu kartu ne možemo slikati nasmijani sa više nade za bolja vremena jer kod nas nije lako često naći razloge za smijeh. Sreća je kad vam neko izazove osmijeh na licu a još veća kad to nekome uspijemo uraditi mi. Dok je god toga razloga ima i biće, sa iskrenom željom da ga bude što više”, istakla je Dragana.

Ona je dodala da Banjaluka ima odlične satiričare, te istakla da ovom gradu nedostaje kvalitetan festival poput satiričnih manifestacija koje imaju gradovi u okolini.

O provoaprilskom druženje par riječi za Buka magazin rekao je i Dinko Osmančević, satiričar, pjesnik i pisac SF priča i još štošta, koji je dobro znan ljubiteljima duhovite pisane riječi. 

“Meni prvi april budi sjećanja na jedan divan festival komičnog i kritičnog,  pod imenom Smejada koji se nekada dešavao u našem gradu, u Banskom dvoru. Naravno da je to dan kada se najviše šalimo na račun ljudske gluposti, pohlepe i lopovluka. To je dan kada se komotno smijemo političarima, svim ostalim danima oni se uglavnom smiju nama”, prisjetio se Dinko.   

On je mišljenja da mi i nemamo baš mnogo razloga za smijeh i šalu, te da nam manifestacije poput prvoaprilskog druženja u biblioteci služi i kao psihoterapija.

“Kad sve sagledamo globalno, a i lokalno, imamo više razloga za plač. Baš zato i treba da se smijemo, da nam zreo a ne prizemni humor budu jedna pilula zdravlja, antidepresiv, narodna medicina”, rekao je Dinko. 

Napomenuo je da ga plaši činjenica što ljudi sve više gube smisao za zdrav humor i satiru.

“Laž je ušla u sve pore života, pa izgleda i u satiru. Ali hajde da malo okrenemo i na šalu. Važno je da mi prvog aprila imamo druženje u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske. Koristim priliku da pozovem publiku da prvog aprila dođu tačno u podne u biblioteku na jedan satirični obračun sa svim onim što nas tišti i stvara nelagodu u duši. Da se zajedno smijemo i izbacimo negativnu energiju iz sebe”, kazao je Dinko na kraju razgovora. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije