Sindikat tvrdi da je Vlada KS kriva što je prosvjetni radnik dobio otkaz nakon usvajanja Pedagoških normi

Sindikat kaže da se radi o nesvakidašnjem slučaju

Dugogodišnji uposlenik jedne srednje škole u Sarajevu Srđan Rodić ostao je bez posla, nakon što je direktor javne ustanove odbio s njim potpisati ugovor o radu. 

Naime, nakon usvajanja Pedagoških standarda i normativa za srednje obrazovanje od strane Vlade KS, a na prijedlog Ministarstva za odgoj i obrazovanje, uprkos negativnom mišljenju sindikata, radnik Srđan Rodić našao se u situaciji u kojoj se do sada niko iz obrazovanja nije našao.

“Novi Pedagoški standardi i normativi za srednje obrazovanje doveli su do toga da ovaj radnik ne može sa svojom stručnom spremom raditi u srednjim škola, te je, kako bi se isti zbrinuo i ne bi ostao bez posla, urađen Plan i program zbrinjavanja viška radnika na osnovu odredbe Kolektivnog ugovora, koji je Vlada Kantona Sarajevo usvojila 29. avgusta 2024. godine. Tim aktom se Srđan Rodić zbrinjava u JU Collegium artisticum. Međutim, direktor ove javne ustanove je odbio ispoštovati akt Vlade KS i odbio potpisati ugovor o radu sa Rodić Srđanom. Situacija je dovela do toga da se radnik našao ‘ni na nebu ni na zemlji’, i to bez plate za septembar, od koje bi trebao prehraniti svoju porodicu”, navode iz Kantonalnog odbora SSVOONK BiH Kantona Sarajevo.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Za tu namjenu je Sindikat uplatio novčana sredstva kao pomoć njihovo članu, dodaju, dok Vlada KS ne shvati ko upravlja javnim sektorom u KS.

“Odluke Vlade KS, kao nosioca izvršne vlasti, morale bi biti provodive u svim javnim ustanovama u kojima ista ta Vlada imenuje direktore i upravne odbore. Ipak, u ovom slučaju se pokazalo da je prvi preduvjet za tako nešto – jaka Vlada KS. Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo ili Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS hitan poziv na sastanak, kako bi se riješio ovaj, do sada neviđen, slučaj”, navodi se u saopštenju.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije