Von der Leyen otkazala sastanak s premijerom Srbije zbog njegovog sastanka s ruskim ministrom

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen otkazala je unaprijed planirani sastanak sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem.

Kako je za N1 Srbija potvrdio portparol Evropske komisije, zaključeno je da nema potrebe da se Von der Leyen sastane sa Vučevićem nakon saopćenja o njegovom sastanku sa ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim u kojem je navedeno da je planirano jačanje saradnje u oblasti ekonomije i ostalih politika.

Podsjetimo, Vlada Srbije je poslije sastanka Vučevića i Rešetnjikova poslala saopćenje medijima, ali to saopćenje nije objavljeno na sajtu vlade, piše Danas.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kako je u njemu navedeno dvojica zvaničnika razgovarali su o daljem jačanju ekonomske i sveukupne saradnje dve zemlje.

Vučević je naveo da se posjeta ruske delegacije, koju predvodi ministar Rešetnjikov, realizuje u danima kada se obilježava 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, pobjede koju su zajedničkim snagama izvojevale jugoslovenska i ruska vojska, dok je ministar Rešetnjikov istakao da je to ‘slavna stranica zajedničke historije’.

Premijer Vučević također je naveo da razgovor predsjednika dvije države Aleksandra Vučića i Vladimira Vladimiroviča Putina predstavlja novi zamah sveukupunim bilateralnim odnosima Republike Srbije i Ruske Federacije.

Vučević je Rešetnjikovu zahvalio i na pozivu Ruske Federacije za učešće Srbije na samitu BRICS, gdje su Srbiju predstavljali potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin i ministri u Vladi Srbije.

Govoreći o sankcijama prema Ruskoj Federaciji, Vučević je istakao da Srbija, uprkos velikim pritiscima, vodi slobodnu i nezavisnu politiku, što je njena prednost, jer ima dobru saradnju kako sa Ruskom Federacijom, tako i sa Evropskom unijom, Kinom i drugim zemljama.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije