Oglasio se FZO RS o akciji policije i tužilaštva: Nijedna bolnica nije vratila respirator

U vezi s istragom o nabavci medicinske opreme tokom pandemije, koja uključuje aktivnosti policijskih službenika, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Republičkog tužilaštva, iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske naglašavaju slijedeće:

„Na osnovu zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije od 24. marta 2020. godine, Fond je bio ovlašćen da sprovodi hitne postupke javnih nabavki higijenskih sredstava, medicinske opreme i zaštitnih sredstava za zdravstveni sistem zbog pandemije virusa korona“, ističu iz Fonda.

Posebno se skreće pažnja na pravovremenu nabavku respiratora, za koje iz Fonda tvrde da su „pomogli u spasavanju mnogih života“.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dodaje se da bi, u slučaju da respiratori nisu nabavljeni na vrijeme, „pacijenti s teškim respiratornim simptomima mogli biti ozbiljno ugroženi, a ljekari ne bi mogli pružiti adekvatnu njegu“.

U saopštenju dalje stoji da su „sve nabavke sprovedene u skladu sa zakonom i stavovima Agencije za javne nabavke BiH, koja predviđa različite postupke u hitnim situacijama“.

Respiratori su, kako se navodi, naručeni „na osnovu zahtjeva Republičkog štaba”

Osim toga, dobavljači preko kojih su nabavljeni respiratori su imali dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i to za datu djelatnost, kao i potrebne sertifikate.

„Za sve respiratore koji su nabavljeni i isporučeni bolnicama, nijedna bolnica nije vratila respirator, niti je ukazala da neki respirator nije adekvatan.“, dodaje se iz Fonda.

Iako je, kako navode, „sav fokus javnosti usmjeren na tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Fonda“, iz ove institucije poručuju da je njihov primarni cilj uvijek bio „unapređenje zdravstvene zaštite građana“. U saopštenju se zaključuje da bi Fond „u sličnim okolnostima donio iste odluke kako bi zaštitio zdravlje građana“.

Takođe, iz Fonda dodaju da su „tokom jučerašnjeg dana potpuno sarađivali s istražiocima“ i obezbijedili svu potrebnu dokumentaciju. „Ukoliko bude potrebno, nastavićemo saradnju kako bi postupak što prije bio završen“, navode. Podsjećaju i da je javnost „pravovremeno obaviještavana o svim aktivnostima koje su preduzete tokom pandemije“.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije