Rajske plaže i tirkizno more! Ovu državu posjećuje tek 2.000 turista godišnje, ovo je razlog

Duge pješčane plaže, palme pune kokosa, tirkizno plavo more… Opis ovog otočja u Tihom oceanu zvuči kao destinacija za odmor iz snova. Međutim, ako se pita 960 milijuna turista koji, u prosjeku, godišnje putuju svijetom, to baš i nije tako. Njih tek oko 2000 godišnje odlučuje se posjetiti otočnu državu Tuvalu, koja je jedna od zemalja s najmanje turista na svijetu.

Država Tuvalu nalazi se u Tihom oceanu, južno od Kiribatija i sjeverno od popularnog Fidžija. Ovisno o godini, Tuvalu posjeti od 500 do maksimalno 3000 turista.

Mala država od devet otoka

U Tuvalu živi 12.000 ljudi. Ova je mala država prema broju stanovnika na pretposljednjem mjestu na svijetu, manje stanovnika od nje ima samo Vatikan. Članica je Commonwealtha, što znači da je formalni vladar i danas britanski kralj Charles. Tuvalu je smješten u jugozapadnom dijelu Tihog oceana i sastoji se od devet otoka, od kojih su pet atoli, klima je tropska s prosječnom temperaturom od oko 30 stupnjeva, piše Putnikofer.hr.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zasad sve opisano zvuči u redu, u čemu je onda problem? U prvom redu, u nedostupnosti. Tuvalu je Fidžijem povezan tek jednim letom tjedno, a linije koje ga povezuju s Kiribatijem su povremene i sezonske. Avionski promet toliko je rijedak da većinu vremena mještani, uz pokojeg rijetkog posjetitelja, aerodrom i avionsku pistu koriste za igranje nogometa ili odbojke. Njime je kad nema letova dozvoljeno i voziti. Iako je nepristupačnost glavni razlog slabe posjećenosti, tu je i činjenica da na otocima nema izvora ni stalnih vodotoka, vegetacija je skromna, a u povijesti ga je pogodilo nekoliko razornih uragana.

Oni koji ipak uspiju doći u ovu pacifičku državicu, uglavnom odlaze zadovoljni. Srdačnost stanovnika kojima su turisti rijedak prizor prva je nagrada koju će dobiti po dolasku. Osim toga, tu su aktivnosti koje su moguće samo u ovom dijelu svijeta, poput ronjenja u podmorskim špiljama i istraživanja povijesnih lokaliteta. Promatranje lokalaca kako igraju igru Te Amo poseban je doživljaj, kao i razgledavanje ogromne zbirke poštanskih markica. Na otoku je moguće unajmiti skuter i obići ovaj divlji i u doslovnom smislu riječi turistički netaknuti dio planete, piše Putnikofer.hr.

Samo jedna država svijeta ima veleposlanstvo na Tuvalu

Na Tuvalu prvi stanovnici dolaze u 14. stoljeću sa Samoe i Tonge. Sredinom 19. stoljeća na otoke dolaze protestantski misionari, a 1892. godine Velika Britanija proglašava protektorat. Prije 45 godina, 1978., država Tuvalu postaje samostalna parlamentarna monarhija u okviru Commonwealtha. Glavni resursi na otocima su voćarsko i ribarstvo, a velik broj stanovnika odlazi raditi na susjedni otok Nauru. On je u svijetu postao poznat po neslavnoj tituli nacije s najviše pretilih ljudi na svijetu. Jedina zemlja koja u državi Tuvalu ima stalno veleposlanstvo je Kina, koja je i jedan od najvećih financijskih donatora otočja. Glavni grad je Funafuti, na kojem živi više od 4000 ljudi.

Savjeti za putnike: Internet slab, nedjeljom ne radi ništa

Nekoliko zaista korisnih savjeta za one koji se odluče otisnuti na ovo udaljeno otočje donosi portal Young Pioneer Tours. Oni navode da je lokalna valuta tuvalski dolar, uz koji se ravnopravno prihvaća i australski dolar. Navode da najam skutera stoji 10 dolara dnevno, te da su stanovnici izrazito simpatični, nasmijani i prijateljski nastrojeni. Većina ih govori engleski pa se ne bi trebalo biti teško sporazumjeti, a shopping nećete moći napraviti nedjeljom jer je sve zatvoreno. Također, zaboravite na WiFI, internet je slab i većinu vremena ga nećete imati. A to je za istraživanje ovakvog mjesta možda i najbolje

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije