Oglasio se sindikat o pretučenoj doktorici iz Bratunca

Strukovni sindikat doktora medicine RS osuđuje napad na doktoricu u Bratuncu i traži hitne mjere zaštite

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske (RS) oštro je osudio napad na doktoricu u Domu zdravlja Bratunac, ističući da ovaj nasilni čin, koji je doveo do teških povreda, ponovo pokazuje u kakvim opasnim uslovima rade zdravstveni radnici.

Sindikat već godinama upozorava nadležne institucije na sve češće napade na zdravstvene radnike. “Od 2006. godine ukazujemo na potrebu uvođenja posebne zaštite za zdravstvene radnike prilikom obavljanja svojih dužnosti”, ističu u saopštenju.

Sindikat poziva na hitno priznavanje statusa službenih lica za doktore medicine, medicinske sestre i tehničare zaposlene u javnim zdravstvenim ustanovama Republike Srpske. Time bi se, kako tvrde, omogućilo efikasnije obavljanje poslova i unaprijedilo cjelokupno zdravstvo.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Izloženi smo svakodnevnim verbalnim i fizičkim napadima, posebno od onih koji, zbog socijalnih i ekonomskih prilika, ali i posljedica ratnih trauma, gube osnovne ljudske i humane vrijednosti”, upozoravaju iz Sindikata. Također naglašavaju da neadekvatan odnos državnih institucija prema zdravstvenim radnicima dodatno doprinosi njihovoj nezaštićenosti, što mnoge tjera na napuštanje Republike Srpske u potrazi za boljim uslovima rada.

Ovi napadi, kako naglašavaju, ne ugrožavaju samo sigurnost medicinskog osoblja, već i direktno utiču na kvalitet zdravstvene njege koju pacijenti primaju. Stoga pozivaju nadležne da hitno preduzmu korake za zaštitu radnika i stvaranje sigurnog radnog okruženja.

“Tužna je činjenica da naši prijedlozi i inicijative nisu naišli na dovoljno ozbiljan odgovor institucija, a dio odgovornosti za ovu tragediju snose i oni koji su zanemarili potrebu za pojačanim mjerama zaštite”, navode iz Sindikata.

Sindikat je apelovao na Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i druge nadležne institucije da poduzmu konkretne mjere, uključujući:

  • Pojačanje sigurnosnih mjera u zdravstvenim ustanovama,
  • Edukaciju pacijenata i njihovih porodica o poštovanju zdravstvenih radnika,
  • Strože kazne za počinioce nasilja,
  • Psihološku podršku zdravstvenim radnicima koji su bili žrtve nasilja.

“Ovo je pitanje od suštinske važnosti za očuvanje zdravstva u Republici Srpskoj”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije