Profesorica iz Bijeljine o napadu roditelja: “Uletio je u zbornicu i udario mi dva šamara. Niko od kolega nije se sjetio da pozove policiju”

“Do tog dana nisam ga poznavala. Prvi put sam ga vidjela kada je ušao na vrata zbornice. Koleginica i ja bile smo unutra, ja sam bila leđima okrenuta, a ona je gledala ka vratima. Ušao je i pitao – Ima li pomoćnika direktora – koji u tom trenutku nije bio u svojoj kancelariji. Nakon što mu je ona rekla da je pomoćnik tu negdje, u krugu škole, on je tada pitao- A ima li Olivere Krsmanović? Na to sam se ja okrenula i rekla – Ja sam. On je uletio u zbornicu, udario mi dva šamara i krenuo ka izlazu. Tada je koleginica počela da doziva pomoćnika direktora, koji je odmah došao, a ovaj je počeo i njega da napada, te da nam psuje majku i vrijeđa nas”, ovako svoju priču za Buku počinje Olivera Krsmanović profesorica u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Bijeljini, koja je u petak 11.10. pretrpjela nasilje na radnom mjestu, kada je otac učenice koja pohađa ovu školu nasrnuo na nju.

Slučaj iz Bijeljine okvalifikovan kao prekršaj

“Niko od mojih kolega nije se sjetio da pozove policiju, to sam učinila ja. Policija je po prijavi veoma brzo reagovala”, nastavlja nam svoju priču Olivera, koja za Buku navodi da je još uvijek u šoku.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Iz PU Bijeljina oglasili su se saopštenjem u kome je potvrđeno da je protiv Krstića pokrenut postupak za prekršaje.

“Navedenoj policijskoj stanici, 11.10.2024.godine prijavljeno je da je lice D.K. u zbornici jedne srednje škole u Bijeljini fizički napalo i vrijeđalo prosvjetnog radnika. Policijski službenici Policijske stanice Bijeljina 2,sankcionisali su lice D.K. iz Bijeljine, zbog počinjenih prekršaja iz člana 8.( Vrijeđanje) i 12.( Tuča i fizički napad) Zakona o javnom redu i miru”, navodi se u saopštenju.

Inače, riječ je o Draganu Krstiću, ocu učenice koja vanredno pohađa Medicinsku školu, gdje Krsmanovićeva drži konsultacije iz anatomije.

Inače, Krstić je zaposlen u kompaniji AD Grad u Bijeljini koje se danas oglasilo saopštenjem u kome navode da se potpuno ograđuju od ovog nemilog događaja i pružaju podršku relevantnim institucijama da postupe po Zakonu.

“AD “Grad” bijeljina će sprovesti sve odluke i mjere koje u postupcima budu donijeli nadležni organi, kao i procedure predviđene internim aktima Društva. Uvaženoj profesorici, njenoj porodici i kolektivu upućujemo iskrene izraze saosjećanja”, navodi se u saopštenju.

Kako nezvanično saznajemo, Krstić je ujedno je član SNSD-a i Udruženja veterana “Garda Panteri”. Zbog ovog incidenta najavljeno je njegovo isključenje i iz stranke i organizacije.

Sindikat osudio događaj

Samostalni sindikat srednjih škola Republike Srpske najoštrije je osudio napad na profesoricu, nazivajući ga „nedopustivim kršenjem ljudskih prava koje zahtijeva najstrože zakonske sankcije“.

“Apelujemo na Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da pokrene inicijativu pred Narodnom skupštinom Republike Srpske za donošenje zakona kojim će prosvjetnim radnicima u osnovnim i srednjim školama biti dodijeljen status službenog lica. Ovaj status bi značajno doprinio unapređenju položaja prosvjetnih radnika, povećanju njihove bezbjednosti, ali i statusa u društvu, kao i efikasnijem obavljanju njihovih dužnosti”, ističe se u saopštenju.

Podrška izostala

Tek pet dana nakon nemilog događaja saopštenjem se oglasilo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

-Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najoštrije osuđuje incident koji se dogodio u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Bijeljina, kada je roditelj učenice ove škole fizički napao nastavnika ove škole. Ovakav vid nepoštovanja i nasilja prema prosvjetnim radnicima je neprihvatljiv i mora biti adekvatno sankcionisan. Ministarstvo ovim putem izražava solidarnost i podršku napadnutoj profesorici, kao i svim prosvjetnim radnicima u Republici Srpskoj, te se obavezuje da će nastaviti raditi na stvaranju sigurnog i dostojanstvenog okruženja za rad u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, insistirajući na nultoj toleranciji na svaki vid nasilja – stoji u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se dodaje i to da “bezbjednost učenika i zaposlenih u školama mora biti apsolutni prioritet, a svaki dan proveden u školi prevashodno treba da pruža osjećaj sigurnosti, kao učenicima tako i svim zaposlenim u školi”.

Nakon ovog slučaja, profesorica Krsmanović nije podnijela privatnu tužbu.

Odustala sam od tužbe, jer to se nije dogodilo negdje na parkingu, nego u instituciji i mislim da isnstitucija treba da stane iza mene, a ne da se ja sama borim sa njim i pokrećem neke privatne tužbe, kao da smo se posvađali na parkingu ili negdje oko neke banalnosti. Kada se nakon pet dana od tog događaja oglasilo resorno ministarstvo, sve se svelo na staro i da treba da se povećaju mjere. Mislim da stvari treba da se rješavaju sistemski, na višim nivoima. Ja ne očekujem da mene čuva dijete na prijavnici, ili neko od kolega. To što mi jedni drugima pružamo podršku, od toga nema ništa – to ne rješava problem”, kaže za Buku Krsmanović.

Tošić: “Kao društvo smo zalutali”                       

Slučaj napada na profesoricu u Bijeljini otvorio je niz pitanja. Da su sistemske promjene neophodne smatra i sociolog Zoran Tošić, koji za Buku kaže da su ovakvi primjeri pokazatelj da smo kao društvo zalutali.

„Šalje se jedna veoma loša poruka. Pored toga što se narušava dignitet obrazovnih ustanova, šalje se poruka da je nasilje rješenje. A nije i ne smije da bude. Nekada se prema profesoru imalo veliko uvažavanje, sada to ne postoji – ili je, barem, rijetkost na ovim prostorima. Generacije koje stasavaju odrastaju uz sporne sadržaje, a evo epiloga. I ovo nije ni prvi takav slučaj, a nažalost, vjerujem, ni poslednji. Kao društvo smo potpuno zalutali”, kaže za Buku Tošić.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije