Izraelski tenkovi probili ulaz u bazu UN

Ujedinjene nacije su objavile da je došlo do nasilnog proboja i ulaska izraelskih tenkova kroz vrata vojne baze međunarodnih mirovnih snaga (UNFIL) u južnom Libanu

Ujedinjene nacije objavile su danas da su izraelski tenkovi probili vrata baze međunarodnih mirovnih snaga (UNFIL) u južnom Libanu, nakon što je ranije danas premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozvao UN da evakuiše pripadnike UNIFIL iz područja u Libanu u kojima traju sukobi, javlja Rojters.

„Došlo je vreme da povučete UNIFIL iz uporišta Hezbolaha i iz zona sukoba“, poručio je Netanjahu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Nekoliko sati kasnije snage UNFIL su izvestile o daljem izraelskom kršenju dogovora, što se odnosi na nasilan proboj i ulazak tenkova kroz vrata vojne baze. Netanjahu je Guterešu rekao da su izraelske odbrambene snage više puta zatražile povlačenja, ali da su naišle na „ponovljeno odbijanje“, pa su „vojnici posledično postali živi štit teroristima Hezbolaha“.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Militantna proiranska grupa Hezbolah negira izraelske optužbe da koristi blizinu mirovnih snaga za vlastitu zaštitu. Pet pripadnika mirovnih snaga ranjeno je poslednjih dana u nizu napada, čiji su cilj bili položaji i osoblje mirovnih snaga, a za većinu napada UNIFIL okrivljuje izraelske vojne snage.

Snage UNIFIL čini 10.000 vojnika, Italija učestvuje sa više od 1.000, a po približno 700 vojnika imaju Francuska i Španija, članice EU. Sve tri zemlje su osudile izraelske napade.

Izraelski zvaničnici tvrde da UNIFIL nije ispoštovao rezoluciju UN 1701 usvojenu nakon rata 2006. godine, kojom se poziva da pogranično područje južnog Libana bude slobodno od oružja i vojnih snaga, osim vojnika libanske države.

Izvor: FoNet

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije