Novi UDAR NA DŽEP GRAĐANA: Pogledajte kad će POSKUPITI BRAŠNO, evo koliko će koštati vreća od 25 kilograma

Pšenice na svjetskoj berzi već bilježi blago poskupljenje, a domaći mlinari čekaju da vide koliko će podbaciti rod kukuruza, na osnovu čega će se odrediti i kad je riječ o poskupljenju brašna

Iz Udruženju mlinara Srpske naglašavaju da će situacija biti jasnija za nekih petnaestak dana, kada će biti poznat konačni bilans ovogodišnjeg roda kukuruza.

Zoran Kos, predsjednik ovog udruženja, kaže da je, međutim, već sad poznato da je prinos ove kulture zbog suše podbacio za oko 20 odsto.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

– Zato će veći dio pšenice ići u stočnu hranu, što će povući cijenu merkantilne pšenice na gore. Dok se saberu sve količine kukuruza, odnosno za nekih 15 dana,  znaće se o kojem iznosu je riječ – objašnjava za Srpskainfo Kos.

Prema njegovim riječima, to će biti prvi momemant za reakciju na berzama.

– Za nekih 15 dana pšenica će, po svemu sudeći, poskupjeti za nekih 10 odsto. Da li će to, eventuelno, biti više, niko sad pouzdano ne može da zna – naglašava Kos.

Ali, poskupljenje pšenice će, dodaje, povući i cijenu brašna u Srpskoj.

– Sad vreća standardnog brašna od 25 kilograma košta 22 KM. To znači da će vreća poskupjeti za 2 KM, pa će koštati 24 KM – poručuje Kos.

Iako su pekari stava da razloga za poskupljenje njihovih proizvoda nema, iz udruženja potrošača poručuju da nas je praksa naučila da, kad poskupi sirovina, gore idu i cijene proizvoda.

Direktorka Udruženja potrošača „Oaza“ iz Trebinja Nedeljka Ilijić ističe da trgovci u Srpskoj ne čekaju puno kad treba podići cijene.

 S druge strane, kad je ekonomski opravdano da idu sa pojeftinjenjima, niko ništa ne preduzima. Primjera radi, u poslednje vrijeme imali smo pojeftinjenje goriva, ali i dalje ćute oni koji su ranije na sva usta govorili da im je prevoz značajna stavka u poslovanju. Kako god okrenete, građani su na gubitku – ističe za Srpskainfo Ilijićeva.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije