Rektor Gajanin: Kružni tok kod glavnog ulaza u Kampus gradi se mimo Regulacionog plana, bez pješačkog prelaza, neće se moći ući bezbjedno u Studentski grad

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin upozorava da se u Kampus iz Aleje Svetog Save neće moći ući bezbjedno ako se bude izgradio kružni tok po izvedbenom planu.

On kaže da plan uopšte ne predviđa pješački prelaz, da se centar kružne raskrsnice gradi 20 metara prema TC „Delta“, što je mimo Regulacionog plana. Takođe, stručni tim Univerziteta Banja Luka i glavni republički pravobranilac, kako kaže Gajanin, nisu dobili na uvid građevinsku dozvolu od Grada Banja Luka koji je investitor gradnje kružnog toka.

Podsjećamo, Grad Banja Luka je početkom ljeta ove godine započeo gradnju dva kružna toka u neposrednoj blizini Studentskog grada, odnosno Kampusa u kojem su smješteni fakulteti Univerziteta Banja Luka. Područje je proglašeno zaštićenim područjem.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Veoma brzo nakon ulaska mašina, Republička građevinska inspekcija je zatvorila oba gradilišta jer nisu obezbjeđene građevinske dozvole. Takva gradanja je nezakonita.

Međutim, u avgustu su ponovo započeti radovi, ali samo na jednom kružnom toku – na glavnom ulazu u Kampus.

Na sastanku rektora Radoslava Gajanina i glavnog pravobranioca Milimira Govedarice sa saradnicima utvrđeno je da se kružni tok gradi po izvedbenom planu koji je mimo Regulacionog plana. Regulacioni plan predviđa centar kružne raskrsnice u centru postojeće raskrsnice koja je sada regulisana semaforom, a izvedbeni plan to izmješta i zatvara glavni ulaz/izlaz u zaštićeno područje Univerziteta Banja Luka.

Gajanin i Govedarica su na sastanku, koji je održan prošle sedmice, zatražili još jednom da nadležni promtno djeluju, a to su Republička građevinska inspekcija, Minisatrstvo za visoko obrazovanje, Ministarstvo građevinrstva i JP „Putevi RS“. Osim pravobranioca i Ministarstva za visoko obrazovanje, kako je naglasio, niko nije reagovao.

„Zamislite kružni tok koji Ulicu Studentske brigade praktično isključuje iz kružnog toka i koji uopšte ne predviđa pješački prelaz. Zamislite Kampus u koji se neće moći bezbjedno ući. Dakle, pješaci neće imati pješački prelaz po sadašnjem izvedbenom planu. Naravno, mi ćemo insistirati i jasno smo poručili svim insitucijama da ćemo insistirati na tome. Ako želite da gradite kružni tok, onda bezbjednost putnika, bilo da su vozači ili pješaci, mora biti obezbjeđena i bolje nego što je sada. Nećemo odustati od toga da bude bezbjednost ispoštovana“, poručio je on.

On je dodao da su predstavnici Gradske uprave ove sedmice imali sastanak sa predstavnicima Univerziteta na samoj raskrsnici, te da su predstavnici Univerziteta u kojem su, prije svega, stručnjaci sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, slikovito objasnili primjedbe.

„Naš tim je zadužen da isprati sve projektne aktivnosti, a iz Grada su obećali da će dostaviti svu projektnu dokumentaciju po kojoj se izvode radovi sada. Radovi jesu u toku i nadam se da će ispoštovati ono što zahtjevamo, a ima zaista mnogo primjedbi“, objasnio je Gajanin.

Na novinarsko pitanje da li je stručni tim Univerziteta vidio građevinsku dozvolu za gradnju kružnog toka, Gajanin je rekao da nisu. „Na tom sastanku su predstavnici Grada rekli da imaju građevinsku dozvolu. Mi smo tražili na uvid i pitali ko im je dao tu dozvolu, a sam pravobranilac je tražio dokaze da imaju dozvolu o gradnji. Tražio je na uvid kako bismo imali mogućnost da primjedbujemo onima koji su je izdali za takav kružni tok i u takvoj formi kružnog toka“, zaključio je Gajanin.

Rektor je ovo rekao danas, odgovarajući na pitanja novinara, a prije početka ceremonije obilježavanja 32 godine rada i postojanja Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Banja Luka.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije