Izbori u Austriji: Austrijska krajnja desnica pobjeđuje na izborima

Austrijski birači su u nedjelju prvi put na općim izborima donijeli pobjedu krajnje desnoj Slobodarskoj stranci (FPO), pokazali su preliminarni rezultati, što ukazuje na rastuću podršku desničarskim strankama u Europi zbog zabrinutosti oko imigracije.

Euroskeptična i proruski nastrojena FPO, pod vodstvom Herberta Kickla, osvojila je 29,1% glasova, prema projekciji anketara Foresight za ORF. Time su nadmašili vladajuću konzervativnu Austrijsku narodnu stranku (OVP) kancelara Karla Nehammera, koja je osvojila 26,2%, te socijaldemokrate sa 20,4%. Druga projekcija, anketara Arge Wahlen, također je predvidjela pobjedu FPO-a sa otprilike četiri procentna poena prednosti.

Iako je pobjednik daleko od apsolutne većine, FPO će imati pravo voditi koalicijske pregovore. Ipak, pobjeda bi za Kickla mogla biti “Pirova”, budući da ga mnogi drugi politički lideri odbijaju podržati zbog njegovih polarizirajućih stavova. Do sada nije dao naznake da bi se mogao povući kako bi omogućio stranci da preuzme vlast.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Pitanje je da li će FPO imenovati kancelara ili ne“, izjavila je Kathrin Stainer-Haemmerle, profesorica političkih nauka. Ako se to dogodi, istakla je, uloga Austrije u Europskoj uniji bi se značajno promijenila, jer Kickl često naglašava kako mu je mađarski premijer Viktor Orban uzor.

Pobjeda FPO-a označila bi najnoviji rast podrške krajnjoj desnici u EU, nakon što su slične stranke ostvarile uspjehe u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj. FPO je već pobijedio na državnom nivou u junu, kada je nadmašio OVP na izborima za Europski parlament.

Iako OVP dijeli stavove FPO-a po pitanju strožih pravila o imigraciji, Nehammer je izjavio da njegova stranka neće ući u koaliciju s Kicklom, prenosi Reuters.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije