U Mostaru okončana četvrta Škola medijskog prava

U novoj školskoj godini trebalo bi da bude započet specijalizovani studij „Medijsko pravo“

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), Evropska unija u Bosni i Hercegovini i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, organizovali su četvrtu Školu medijskog prava, pod nazivom: „Strateške tužbe protiv učešća javnosti (SLAPP tužbe)“, koja je održana od 18. do 23. septembra u Mostaru.

Tokom pet dana, 18 studenata prava svih državnih pravnih fakulteta u BiH, zajedno sa još dvoje studenata iz regije, analizirali su rizike i opasnosti SLAPP tužbi i njihov utjecaj na  ostvarivanje slobode izražavanja. Studenti su učestvovali u simulaciji suđenja, radili na hipotetičkom predmetu, te stekli dragocjeno iskustvo praktičnog rada. Tokom rada, studenti su pokazali istrajnost i predanost, a učešćem u Školi ostvarili su tri ECTS boda, te se time za još jedan korak približili završetku studija prava.

Osim akreditovanog programa Škole medijskog prava, u novoj školskoj godini trebao bi započeti i specijalizirani magistarski studij.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dr. iur. Zinka Grbo, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu istakla je sljedeće: „SLAPP tužbe kao instrument cenzure slobode  govora i izražavanja (novinara i aktivista) prijetnja su civilizaciji”. Dekanica Grbo, pojasnila je svoj stav na sljedeći način: „Pristup pravosuđu iz pozicije „nejednakosti oružja” je zloupotreba prava i  često neopravdan pritisak i mehanizam demoralisanja pojedinaca i pravnih subjekta koji iznose informacije od javnog interesa.
Razlozi podnošenja bilo koje tužbe moraju biti ne samo pravno utemeljeni, nego i moralno opravdani”.

Ferdinand Koenig, šef Odjela za komunikacije i glasnogovornik Evropske unije u Bosni i Hercegovini izjavio je da kontinuirano zanimanje studenata za pohađanje Škole medijskog prava ohrabruje.

 „Medijsko pravo jedno je od najzanimljivijih oblasti prava koje se kontinuirano mijenja, kao rezultat promjena u medijskom okruženju. Ovogodišnje izdanje Škole objašnjava problem strateških tužbi protiv učešća javnosti, tzv. SLAPP tužbi. U Bosni i Hercegovini uočene su zabrinjavajuće tendencije pokretanja parničnih postupaka u cilju ušutkavanja kritičara ili suzbijanja nepovoljnog izvještavanja. Bosna i Hercegovina država je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i njen zakonodavni okvir mora biti usklađen sa evropskim standardima, uključujući tu i propise kojima se suzbija praksa pokretanja postupaka ove vrste. Drago mi je da Evropska unija u BiH sarađuje sa Misijom OSCE-a i Pravnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu u realizaciji Škole medijskog prava, jer je veoma važno da studenti prava, kao budući pravnici, poznaju sudsku praksu u oblasti medijskog prava.“

U svom novinarskom radu medijski radnici često bivaju pravno uznemiravani.

„Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, 2021. godine objavila je specijalni izvještaj posvećen pravnom uznemiravanju i zloupotrebi pravosuđa u borbi protiv medija, navodeći konkretne primjere zloupotrebe propisa, u cilju sprečavanja novinara da obavljaju svoj posao i izvještavaju o pitanjima od javnog interesa“, dodao je Jiri Rous, šef terenske kancelarije Misije OSCE-a u Mostaru.

„Svjesni smo činjenice da ovo pitanje u BiH još uvijek nije regulisano, ali imajući u vidu dešavanja u EU, kao i nastanak novih međunarodnih standarda i sudske prakse u drugim državama, nema sumnje da je pitanje SLAPP tužbi sve relevantnije za studente prava i buduće pravnike BiH“, zaključio je.

Škola medijskog prava dio je šire inicijative Misije OSCE-a u BiH i EU u BiH, čiji je cilj promoviranje i zaštita slobode medija.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije