Psihijatrica Bravo-Mehmedbašić: Za žrtve bludnih radnji uznemirujuće da se mogu sresti s počiniocima

Prof. Bravo-Mehmedbašić, koja je i sudski vještak, kaže da svaka osoba reagira na svojstven način, ovisno od intenziteta traumatskog događaja


Za žrtve koje su preživjele neke bludne radnje svakako može biti uznemirujuće, u smislu da se osjećaju manje sigurno, saznanje da oni koji su nad njima počinili takva djela mogu slobodno hodati ulicama i da je susret s njima moguć.

To može biti “okidač” ako imate negativno iskustvo i kad su neke druge radnje u pitanju gdje ste vi bili oštećeni, žrtva. Vi u suočavanju sa svim podsjetnicima na to što vam se desilo možete doživjeti jedno uznemirenje, vraćanje misli na to, jednu remobilizaciju negativnog traumatskog iskiustva – kazala je za Fenu psihijatrica prof. dr. Alma Bravo-Mehmedbašić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ona je bila zamoljena za komentar slučaja koji je uznemirio bh. javnost, u kojem je glumac Moamer Kasumović osuđen zbog bludnih radnji nad maloljetnikom na godinu dana zatvora te da je potom tu kaznu otkupio. Priča je u javnost dospjela nakon što je 16. septembra mladić koji je bio njegova žrtva o tome javno progovorio.

Prof. Bravo-Mehmedbašić, koja je i sudski vještak, kaže da svaka osoba reagira na svojstven način, ovisno od intenziteta traumatskog događaja, od toga kako je obradila psihički taj traumatski događaj.

Znači ne može, generalno, svaka žrtva isto reagirati, ali je podsjetnik nešto uznemirujuće za preživjelog nekog negativnog iskustva. A svakako je podsjetnik ako bi sreli nekoga ko je učinio slično djelo – kazala je.

Prof. Bravo, međutim, nije komentirala mogućnost izmjena zakonskih rješenja koja omogućavaju otkup kazne u slučajevima bludnih radnji, budući da je to pravno pitanje za zakonodavce.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije