Novi zakon: Nema stanova na dan, zabranjene nadstrešnice i klime na fasadama

Hrvatski sabor raspravljaće u četvrtak o prijedlogu zakona o upravljanju i održavanju zgrada, koji je izazvao veliko interesovanje javnosti, a koji namjerava da ograniči pretvaranje stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog najma.

Vlasnicima koji žele da prenamjene svoje stanove ubuduće će biti potrebna saglasnost 80 odsto suvlasnika zgrade.

Prema podacima nadležnih institucija, 40 odsto ukupnog stambenog fonda u Hrvatskoj ne koristi se za stanovanje. Cilj je da se tih oko 908.000 stanova vrati prvobitnoj i prvobitnoj namjeni, naglasio je resorni ministar Branko Bačić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zakonom, koji je predložila Vlada, uvodi se novina po kojoj će sve zgrade sa tri i više spratova moći da ugrade liftove po posebnom programu, pri čemu će država učestvovati sa 33 odsto vrijednosti ugradnje. Takođe, s obzirom na stanje fasada u gradskim centrima, na isti način biće uređeno i Vladino sufinansiranje obnove tih fasada.

Propisane su kazne za vlasnike stanova koji samovoljno zatvaraju balkone, prave nadstrešnice ili postavljaju klima uređaje na fasadu.

Parlament će se u četvrtak izjasniti o izmjeni Zakona o građevinskoj inspekciji, kojom će se u zaustavljanju nelegalne gradnje uključiti 882 opštinska redara zaposlena u organima gradova i opština. Oni će dobiti određena ovlašćenja da odmah intervenišu i zaustave gradnju, naplate zakonom propisanu kaznu i o svemu obavijeste Inspektorat.

Vlada se na ovakav prijedlog odlučila s obzirom na to da građevinski inspektori, kojih nema više od 70, ne mogu kvalitetno da pokriju taj prostor u smislu da brzo intervenišu na samom početku divlje gradnje.

Oba zakonska prijedloga dolaze u parlament na prvo čitanje, kao i izmene i dopune Zakona o komunalnoj privredi, o kojima će se takođe raspravljati u četvrtak.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije