UGROŽENA SVJETSKA EKONOMIJA! Najvažnija pomorska ruta na svijetu pred kolapsom, cijene će “skočiti u nebo”

Klimatske promjene imaju novu žrtvu – Panamski kanal, jedan od najvažnijih pomorskih saobraćajnica na planeti.

Dugotrajne suše snizile su nivo vode u kanalu starom 110 godina, koji prevozi robu od američkih LNG tankera do poljoprivrednih usjeva u zemljama Latinske Amerike.

Nivo vode je toliko snižen da su panamske vlasti bile prinuđene da ograniče transport u julu, barem do septembra, kada se očekuje više padavina.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Više od polovine kontejnerskog tereta koji se kreće između Azije i istočne obale Sjedinjenih Država prolazi kroz Panamski kanal, prečicu u džungli Centralne Amerike koja povezuje Atlantski i Tihi okean. I prošle godine je zbog suše vodostaj pao na kritičan nivo, što je primoralo nadležne da ograniče saobraćaj.

U najgorem slučaju, u decembru je bilo dozvoljeno samo 22 broda dnevno da prođu kroz kanal, umjesto uobičajenih 36 do 38, dok je više od 160 brodova čekalo danima na dozvolu da prođe.

Problemi su nastavljeni i u julu, kanal je prešlo samo 13 LNG brodova, što je duplo manje nego u julu 2022. godine, a tranzit ostalih brodova smanjen je za 35 odsto. Posljedice prijete svjetskoj ekonomiji jer sve veći poremećaji u lancu snabdijevanja povećava cijenu globalne trgovine.

Situacija sve više postavlja pitanja o budućnosti Panamskog kanala, koji je važan izvor prihoda za Panamu i kroz koji prolazi oko pet odsto globalne pomorske trgovine.

Stručnjaci za dugotrajnu sušu okrivljuju vremenski fenomen El Ninjo, a očekuje se da će porast temperature i dalje uticati na vodosnabdijevanje. Roar Adland, šef istraživanja u rekao je da je kanal jednostavno “manje atraktivna opcija nego u prošlosti”.

– Zbog čekanja na prolaz, brodarske kompanije su se suočile sa dodatnim troškovima i gubitkom fleksibilnosti u odnosu na prošlost, kada je čekanje bilo mnogo kraće – dodao je Adland.

Tranzitna ruta za cijeli svijet

Cijena tranzita ovim kanalom znatno je porasla, tako da je jedan japanski brodovlasnik platio skoro četiri miliona dolara da prođe kroz liniju i isporuči robu na vrijeme.

Direktor Uprave za Panamski kanal Rakaurte Vaskez rekao je ovih dana da iako panamski zvaničnici ne mogu da kontrolišu kišu, pokušavaju da dokažu da su i dalje pouzdani partneri. Ali, prema Vaskezu, „nastavak podizanja cijena tranzita predstavlja problem ako želimo da Panamski kanal ostane relevantna tranzitna ruta za cijeli svijet“.

Problem je, međutim, što više američkog LNG ide evropskim kupcima koji žele da zamijene ruski gas, a ne u Aziju preko kanala. Pored toga, trgovci su sve više počeli da koriste rutu oko Afrike između istočne obale SAD i Azije, koja je mnogo duža, ali i pouzdanija od čekanja na dozvolu da prođe kroz Panamski kanal.

U potrazi za rješenjem

Nova vlada Paname, koja je na vlasti od jula, radi na dugoročnom rješenju tako što će novi rezervoar Rio Indio obezbijediti dovoljno vode za kanal i potrošače za narednih 50 godina, rekli su vladini zvaničnici.

Međutim, ipak postoji problem sa ovim potezom – brana planirana za Rio Indio stvorila bi još jedan rezervoar koji bi mogao da se koristi za punjenje kanala tokom suše. Ali projekat bi takođe poplavio domove 2.000 uglavnom siromašnih ljudi, koji bi morali da budu preseljeni i rizikuju da izgube sredstva za život, piše Jutarnji list.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije