Ponovo aktivan požar kod Kaknja, traži se pomoć helikoptera Oružanih snaga

Požar na lokalitetu Crnog vrha kod Kaknja ponovo je aktivan, zbog čega je upućen zahtjev za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH, koji bi danas trebao biti odobren, navodi se u izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite.

Ovaj požar prvobitno je planuo u julu i jednim dijelom je ugašen i lokalizovan, ali je posljednjih dana došlo do njegove reaktivacije na području gdje se nalazi visoka crnogorična šuma i prijeti da ugrozi naseljeno područje Brnjica sa 17 sela.

U ostalim opštinama Zeničko-dobojskog kantona vatrogasci su u posljednja 24 časa intervenisali još sedam puta, uglavnom na gašenju požara koji je zahvatio suvu travu i nisko rastinje.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U Unsko-sanskom kantonu vatrogasci su intervenisali tri puta, i to u mjestu Pištaline kod Bosanske Krupe gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, te u Cazinu gdje je gorjelo nisko rastinje i automobil.

Na području Tuzlanskog kantona i dalje je aktivan požar na deponiji kod Kladnja, a juče je dovezeno oko 400 metara kubnih zemlje, čime je oko 70 odsto površine požarišta pokriveno, te smanjeno emitovanje dima.

Osim ove, vatrogasci u ovom kantonu imali su još 13 intervencija na gašenju požara, i to sedam u Lukavcu, četiri u Živinicama, te po jednu u Srebreniku i u opštini Doboj-Istok, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Vatrogasci u Zapadnohercegovačkom kantonu u posljednja 24 časa imali su osam intervencija, i to tri u Širokom Brijegu na gašenju požara koji je zahvatio travu i nisko rastinje, četiri u LJubuškom, te jednu u opštini Grude gdje je na oko 20.000 metara kvadratnih gorjelo nisko rastinje.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu vatrogasci su imali 10 intervencija na gašenju požara koji su zahvatili travu i nisko rastinje.

Na području Srednjobosanskog kantona vatrogasci su imali dvije intervencije kod Jajca i Travnika, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Profesionalna vatrogasna jedinica Uprave Civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 11 intervencija na gašenju zapaljenog niskog rastinja na otvorenom prostoru.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije