Na Tjentište stigli helikopteri Srbije (FOTO)

Nakon političkih prepucavanja, ipak je nadvladao razum i u pomoć u gašenju požara na Tjentištu pozvani su i helikopteri iz Srbije.

Stoljetna šuma bora na Zelengori, u Nacionalnom parku Sutjeska, gori već peti dan, a vatra, koju raspiruje vjetar, bespoštedno uništava prirodu.

Požar gase helikopteri Helikopterskog servisa RS i Oružanih snaga BiH, a sada su im se pridružile i kolege iz Srbije.

Buka je na licu mjesta, uskoro više informacija…

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Milan Vukadinovć, načelnik opštine Foča, kazao je da je danas situacija bolja u odnosu na juče, te da se nada da će požar uspjeti staviti pod kontrolu do kraja dana.

Do sada su požar gasila dva helikoptera Oružanih snaga i helikopter iz RS, a danas su na Tjentište sletjela i dva helikoptera iz Srbije.

“Nadam se da ćemo do kraja dana uspjeti staviti pod kontrolu požar, da bi pješadijske ekipe mogle da izađu na teren, da završimo sa vaternom stihijom. Zahvaćena je ogromna površina, desetine hektara stoljetne borovine neprocjenjive vrijednost. Izražavam žaljenje što to nije ranije dozvoljen dolazak helikopterima iz Srbije”, kazao je Vukadinović.

Nakon dolaska helikoptera iz Srbije na Tjentište, Boban Kusturić, direktor helikopterskog servisa Republike Srpske, kazao je da se požar mogao ugasiti još u subotu da je njihov dolazak bio odobren na vrijeme.

“U subotu, čim smo dobili prvu informaciju o požaru, napravili smo prvo izviđanje i odmah sam zaključio da sa svojim kapacitetima od hiljadu litara po vedru nećemo moći da ugasimo taj požar. Na profesionalan način sam apelovao na Heleza da ne napravi glupost i da dozvoli dolazak helikopterima Srbije koji raspolažu sa vedrima od 3.5 do 4 hiljade litara. Mogli smo ga ugasiti u subotu”, kazao je Kusturić.

“Šteta je ogromna, pored moralne mora postojati i krivična odgovornost”, dodao je on.

Rekao je da je trenutno i u Bileći veliki požar. “Čim saniramo ovaj požar, idemo u Bileću”, kazao je direktor helikoperskog servisa RS.

Dodao je da su helikopteri Oružanih snaga BIH dali svoj maksimum, ali da i oni imaju vedro od 1000 i 450 litara.

“Oni sada ne mogu da lete, jer su previsoke temperature za njih. Pohvalio sam ih, dali su svoj doprinos, ali
idemo preko svojih mogućnosti”, rekao je Kusturić.

Naveo je da i ga je kontaktirao vlasnik Hifa Oil, kojeg nije ranije poznavao, i donirao 10 tona goriva za gašenje požara, uz obećanje da će pokriti sve troškove goriva za akciju na Tjentištu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije